čtvrtek 3. října 2019

Combo 7


Combo 7
            Tuto skupinu založil všestranný hudebník Ladislav Papež  v roce 1960. Obsazení skupiny souboru bylo: Ladislav Papež, Josef Bajar, Bašton Krčmář, Pavel David, Josef Skoček, Antonín Holík. Soubor vyhrával v Lipníku nad Bečvou nový hudební styl – rock & roll! Tehdy na zábavách ale vyhrávali nejen rock & roll, ale i swingový repertoár a taneční hudbu té doby. Od roku 1962 do roku 1964 měl soubor existenční přestávku. Papež byl na vojně. Hned po návratu Papež v roce 1964 obnovuje skupinu s názvem Combo a vyhrávají v okolí Lipníku, Valašského Meziříčí a Vsetína až do roku 1968. Tehdy  byli členy Comba Papež, Eduard Hradil, Stančík, Miroslav Rydl. V roce 1966 začíná druhá dvouletá přestávka v činnosti. V roce 1968 Papež skupinu opět obnovuje. Hrají po zábavách universální repertoár. Především taneční, aby se mládež vydováděla.
            Do Comba po šedesátém osmém přišel i známý vsetínský hudební multiinstrumentalista Zdeněk Gutt. V Combu byl dlouhých osm let. Vyhrávali třikrát týdně v hotelech Rosova, Koruna i Razula či u Krásné paní na Vsetíně. Na repertáru měli tři vlastní rock & rolly, které napsal Gutt. Combo mělo celkem dvanáct vlastních skladeb. Z převzatých skladeb hráli například několik skladeb švédské Abby a nebo českého Katapultu. V tom nejlepším období hráli v obsazení: Papež, Gutt, Guttová a Šváb. Chodilo na ně i čtyři sta lidí! 
            Zakladatel skupiny Ladislav Papež ze skupiny odchází v roce 1986! Na jeho místo bubeníka nastupuje Petr Vykopal a v roce 1987 Gutt přejmenovává Combo na Cosmos. Cosmos hrál až do devadesátých let minulého století jako rodinný podnik Zdeňka Gutta.
podle Erwina Hrusky Prax56

Žádné komentáře:

Okomentovat