čtvrtek 3. října 2019

Combo Black & White

Combo Black & White
Tato big beatová slovenská skupina vznikla v roce 1965. Šéfem skupiny byl bubeník Štefan Danko a dalšími členy skupiny byli: Július Ebers (kytara a harmonika), Ivan Galko (piano) a Ľudovít Nosko (baskytara a  zpěv). Zpočátku  hráli především beatový repertoár, který obsahoval vlastní skladby. Sound skupiny byl silně ovlivněn britským Mersye soundem. Později se orientovali jen na převzaté komerční taneční skladby. S tímto repertoárem pak skupina jezdila i do zahraničí. Byli v tančírnách Holandska, letní slunečné Jugoslávii a také byli ve východním i západním Německu. Pokud skupina hrála big beat, byl ve skupině Ľudovít Nosko. Když skupina přešla na komerci, odešel do skupiny The Gentleman.
Bohužel Nosko nikde dlouho nevydržel. V Gentlemanech hrál na basu v letech 1968 – 1969. Potom byl rok  v orchestrech Juraje Velčovského a nebo J. Schejbala. S nimi také jezdil po západní Evropě a hrál na baskytaru za slušný peníz. Hudebně se ale příliš nevyprofiloval, ale hrál rok u Mariana Vargy v Collegium musicum při nahrávání  LP Continuo a On a ona. Jinak ale Nosko většinou hrál v komerčně úspěšný seskupeních, které toho s rockem mnoho společného neměly.
Combo Black & White vydali pouze jednu desku. Byl to singl, na kterém byly skladby  If You Know a Don´t Cry My Heart. První napsal Nosko a druhou Juraj Lihosit. Singl vyšel v roce 1966. A dokonce se Supraphon přemohl a deska vyšla i pro zahraničí v dceřiné firmě Artia. Jak oslovila zahraniční posluchače, jsem se nikde nedočetl. A na československém trhu jsme desku nikdy neobjevili. To se povedlo až když jsem si pořídil v roce 1999 Kompletní rockovou diskografii Miroslava Baláka a Josefa Kytnara.
Skupina neměla příliš velký význam, ale ve své době byla důležitou a vydala alespoň jeden singl. Spoustě dalších skupin se ani toto  nepodařilo.
Julius Kinček
Hudební archiv     If You Know              Don´t Cry My Heart

Žádné komentáře:

Okomentovat