pondělí 7. října 2019

Combo FH

Combo FH

              



Poněkud stranou od tvrdého jádra naší alternativní scény se vyskytovala kapela, kterou někteří do alternativní scény zařazují, jiní nikoliv. Skupinu Combo FH ( FH – Franty Hromady) založil bývalý hráč Abraamu klávesista Dan Fikejz v roce 1974 jako recesní kapelu pro jednu jedinou přehlídku amatérských kapel. Skupina vyhrála festival v Nymburce a pokračovala dále v činnosti.
Ve své hudbě zpracovávala jak vlivy F. Zappy tak i vlivy jazz rockové (Weather Report), a orientovala se bez výjimky na delší instrumentální skladby, plné rytmických změn a nápadů, oscilující na pomezí jazzu, folku a rocku.
            Dosti ulítlé názvy písní (např. „Druhá nejlepší pastička na myši“ či „Všechno je tykev“) prozrazovaly zájem o surrealismus, dadaismus, experimentální artificiální hudbu a F. Zappu.
            Combo FH si zahrálo i na PJD a Fikejz mj. spolupracoval třeba i s Kilhets nebo Stehlíkem, nicméně i přes svou 
ulítlost bylo přijatelné i pro oficiální scénu – vzhled hudebníků byl „normální“ a skladby byly povětšinou instrumentální. Svou roli možná sehrálo i to, že Danova matka Jiřina byla v té době zasloužilou textařkou naší populární hudby. Proto se skupina mohla objevit i v ČT (pořad „Hudební studio M“) a bylo jí umožněno natáčet desky.
            Kromě D. Fikejze se v kapele objevili třeba Richard Mader (lg), Petr Hájek (bg), Bořek Suchý (sax), Oldřich Wajsar (bg), Oldřich Svoboda (fl), Vít Ondráček (ds) atd.
   V 80. letech se hudba souboru posunula směrem k jednodušším formám (menší komplikovanost skladeb, prvky nové vlny, stálý zpěv) a Fikejz začal skládat písničky i pro interprety naší populární hudby. V roce 1987 vytvořil zajímavé elektronicko-folkové duo s Janem Burianem.

Co se zachovalo do r. 1989:
Fotografie + „Hudební studio M“ (1978 „Řezník zítra nepřijde“, „Horizontální loučení“, „Guma Gu“, „Druhá nejlepší pastička na myši“, „Sen sušené jahody“, „Ouklejí slalom“, Faustova věc“ ), „Hudební studio M“ (1985, „Řezník zítra nepřijde“, „Marabú“, „Ventil“, „Situace na střeše“, „Plány“, „Dnes v noci“, „Zelenina“), TV clipy „Když nám teče do bot“ (1983) „Plány“ (1985), „Dnes v noci“ (1985 a 1987), „Psí hodinář“ (1987)
Audio:
Combo FH: „Kopytem různě“ (EP 1976) (Panton)
Yo Yo Band + J. Koubková & Combo FH – SP (Panton) „Horký vzduch a písek“/„Tic-Tac Hugo“ (1979, vyšlo 1980)
Combo FH: SP „Dívčí kámen“ (1981)
Combo FH: „Věci“ LP (1980, vyšlo 1981, Panton)
„Jazz a la Carte“ (Combo FH píseň „Horizontal Parting“, 1981)
Combo FH: SP (Panton) – „Přímky“/„Když nám teče do bot“ (1983), „Jsou jenom půl“ (1983)
Combo FH: „Situace na střeše“ LP (1985, Panton)
„Rockový maratón“ (píseň „Zas mě láká slečna“ 1986)
v seriálu BIGBÍT písně:
„Sen sušené jahody“ (1978)
„Horizontální loučení“ (1978)


Hudební ukázky
                       
Petr Hrabalík


Žádné komentáře:

Okomentovat