pondělí 7. října 2019

Crocus (Krokus)


Crocus (Krokus)
            Na valašskomeziříčské Střední stavební průmyslové škole se na začátku sedmdesátých let sešlo několik spolužáků, kteří chtěli dokázat sobě i spolužákům, že dovedou hrát bigbeat tak. Tehdy totiž byly ve Valašském Meziříčí na vrcholu popularity dvě skupiny - Extremum osculum a Faunus.
            V září roku 1974 se konal ve Valmezu, v restauraci Lidový dům (každém městě, téměř, po celé republice, byl vždy Lidový dům) zvaném celými generacemi valmezkých bigbeatů a rockerů „Liďák“, první a zároveň poslední 1. Valašský rockový festival. Na festival Crocus pilně cvičil a nacvičil pět jazzrockových skladeb, se kterými i vystoupil. První složení skupiny bylo následující: Zdeněk „Habas“ Skýpala – bicí, Aleš Pupík – basová kytara, Pavel „Bavor“ Skýpala – kytara, Jaroslav Bartoň – kytara. Skýpala později hrál ve skupině Canon a Bartoně po prvním vystoupení hned lanařili Extremum osculum.
            Postupně s přibývajícím časem se měnila sestava skupiny a také se měnil repertoár. Od Zappy a Genesis přešli hlavně na osvědčené hity skupin Dep Purple či Led Zeppelin, přičemž si do toho vystřihli občas něco od Yes či Genesis. Sestava se v době největší popularity ustálila v následující podobě: Pavel Zavadil – kytara, Aleš Pupík – basová kytara, Dalibor „Kaštan“ Machačík – bicí nástroje, Milan „Kečup“ Malina – kytara, Petr „Karkulka“ Radula – klávesové nástroje a sólový zpěvák Dušan „Svíba“ Slezák.
            Crocus vyhrával v širokém dalekém okolí Valašského Meziříčí. V tehdejší době se v Československé socialistické republice nedaly sehnat notové zápisy, partitury, či texty skladeb, které skupiny hrály. Do socialistické kultury přece nepatřila dekadentní a primitivní rocková hudba z imperialistických států prohnilého západního světa! A tak vybrané skladby se z vinylových LP natočily na magnetofony, jednotliví členové doma naposlouchali a nacvičili svoje party a na zkouškách se pak dřelo a dřelo, až výsledek zněl „jako originál“. S texty to bylo stejné. Nikdo pořádně neuměl anglicky, protože angličtinu na středních či vysokých školách vyučovali učitelé, kteří sami vlastně anglicky pořádně neuměli. (Já jsem měl to štěstí, že jsme měli velmi slušnou paní profesorku Bijokovou, na střední škole v Českém Těšíně, která nás uměla naučit gramatiku a jí samotné se povedlo to, že byla dvakrát (sic!) ve Spojeném království. A tato madam mě naučila angličtinu tak, že jsem byl schopen přepisovat texty Beatles, Deep Purple, Doors či Smokie. Na Boba Dylana a na Rolling Stones jsem ale nestačil. Text Honky Tonk Women jsem si musel zkrátka domyslet, či lépe řečeno, dovymýšlet. ) To, že zpěvák Dušan „Svíba“ Slezák většinou ani netušil o čem v angličtině zpívá, nikomu nevadilo, protože ani posluchači nebyli schopni rozeznat to, že anglicky neumí a že vše je tisíckrát naposlouchané. A tak velmi často vznikaly cover verze s texty, kterým by ani rodilý Angličan nerozuměl.
            Každoročně musely všechny skupiny a kapely, které chtěly vystupovat před publikem, dělat povinně tak zvané přehrávky. Komise po vystoupení skupiny ještě se všemi členy skupiny provedla pohovory a zkoušky. Zároveň skupinu hodnotila i po stránce vzhledu. Nevím zda si dovedete představit, jak to soudruzi a soudružky většinou vedli, ale museli jste, třeba vědět, kdo je ministrem kultury na Kubě či v Sovětském svazu, jak se jmenuje soudruh generální tajemník komunistické strany a podobně. Také vás vyškolili v tom, jak máte vypadat, že nemáte nosit tak dlouhé vlasy a takové kalhoty  a tričko, ale že musíte být hezky v obleku s kravatou, že název skupiny musí být český a ne anglický  etc. etc. etc. etc.
            Ve Valašském Meziříčí byly povinné přehrávky 13. října v restaurantu se sálem, v Lidovém domě – Liďáku. Byly to poslední přehrávky skupiny Crocus. Na podzim roku 1979 nastupují členové skupiny „sloužit socialistické vlasti“ do armády a ví všichni, že to je se skupinou konec. A tak poslední supertečkou bylo vystoupení ve zcela zaplněném sále Tatrovanka 23. září 1978 v Novém Jičíně.
            Po skupině Crocus se nedochovaly žádné nahrávky.
podle Erwina Hrusky Prax56

Žádné komentáře:

Okomentovat