pátek 25. října 2019

Demikát

Demikát
V jedné slovenské jazzrockové skupině, která se jmenovala Míting, hrál v letech 1978 až 1979 kytarista Andrej Šeban. V roce 1980 založil se zpěvákem Marianem Greksou skupinu Nervy.
V roce 1981 přejmenovali muzikanti skupinu Nervy na Demikát a pokračovali v dobývání Bratislavy.
Obsazení skupiny bylo: Andrej Šeban – kytara, Peter Vážan – baskytara, Ján Fabrický – bicí a Marián Greksa – zpěv.
            Povedlo se jim velmi rychle si získat popularitu mezi bratislavskou mládeží. Hráli úderný rock, který působil na pódiu vitalitou mladých hudebníků. Již za rok své existence se vyšvihli mezi nejlepší a nejnadanější slovenské skupiny. Získali ocenění na přehlídce amatérských skupin Mladá vlna. V tomto období byla skupina považována za jednu z nejvýraznějších nových skupin, které byly zařazovány do škatulky „nová vlna.“
Po několika desítkách odehraných koncertech ze skupiny odchází zpěvák Marián Greksa. Tím se skupina fakticky rozpadá. Pro úplnost musím dodat, že Greksa přešel do skupiny Modus. Demikát tak existoval jen jako příležitostná studiová skupina sestavená pro jednotlivé projekty.
Jako jeden z projektů se podařilo dostat na singl dvě písničky. Královstvo krivých zrkadiel a Puberta blues. Zpíval samozřejmě Greksa, ale Demikát měl jiné složení. Ĺubo Belák – kytara, Andrej Šeban – kytara, Dušan Valihora – baskytara a Jan Fabrický – bicí.
V roce 1986 se Demikát znovu obnovil a dokonce skupina vydala u bratislavské firmy Opus svou první LP. Album mělo název Demikát, Marián Greksa. Všechny texty pro album napsal Boris Filan. Ve studiu bylo základní složení Demikátu doplněno o další hudebníky. Peter Vážan již při nahrávání chyběl a nahradil jej  Anton Jaro. Kytary a synthezátor hrál Andrej Šeban. Dalšími kytaristy byli Peter Uherčík a Juraj Kupec. Na sythezátory hráli Miroslav Binder a Pavol Kassay. Všechny skladby odbubnoval Ján Fabrický.
Po dvou letech, roce 1988, natočil Demikát další singl. Byla na něm písničky Prípad na stredu a Požičovňa tvárí.  Skupina byla v obsazení Šeban – kytara, Vážan – baskytara a Fabrický – bicí. Zpíval samozřejmě Greksa. Nakonec vyšel ještě v roce 1989 singl. V roce 1995 se objevilo CD s názvem Grejts hic. Tento titul vydala firma Boom promotion.
 A to byl zřejmě konec jedné z nejnadějnějších skupin Slovenska. Jednotliví hudebníci se ale neztratili a můžeme je najít v hudebním světě Slovenska.

Diskografie
Královstvo krivých zrkadiel / Puberta blues          1983, Opus
Demikát                                                                 1986, LP, Opus
Prípad na stredu / Požičovňa tvárí                          1988, Opus
Vlastný názor / Nevytrčaj chlapče hlavu                1989, Opus
Grejts hic                                                               1995, Boom Promotion

1986
Julius Kinček

Žádné komentáře:

Okomentovat