pátek 25. října 2019

DG 307

DG 307
Tuto skupinu založil v roce 1973 Milan Mejla Hlavsa společně s Pavlem Zajíčkem. Název je číslem lékařské diagnózy. Původně byla skupina volným sdružením hudebníků, kteří doprovázeli Zajíčkovu chiliastickou, beatnickou poezii nejrůznějšími konkrétními zvuky. Používali vysavač, pilu, elektrickou kytaru, tyče i obruče. Po procesu s undergroundovými hudebníky, v němž byl Zajíček odsouzen ke dvanácti měsícům nepodmíněně za „výtržnictví“, se hudba DG 307 velmi změnila. Na podzim 1979 vydala skupina kazetu s hudbou z cyklu Dar stínům. Hudba na kazetě je křehká a lyrická. Akcentuje akustický zvuk nástrojů a vlivy artificiální avantgardy, židovské náboženské hudby a experimentálního rocku konce šedesátých let minulého století.
Na podzim vydali další kazetu, která obsahovala skladby pod souhrnným názvem Pták utrženej ze řetězu. V létě roku 1980 vydali další samizdatovou kazetu Torzo.
Skupina DG 307 zanikla v roce 1980. Kazety, které samizdatově skupina vydala, a rozmnožovaly se a rozšiřovaly pomocí Petra Cibulky z Brna, kolovaly mezi lidmi až do roku 1989. Oficiálně a na regulérních nosičích nahrávky skupiny vyšly až v letech 1990 až 1992 u firmy Globus. První tři tituly vyšla společně ve dřevěné krabici
            V roce 1992 v soukromém studiu v Újezdu se dalo DG 307 opět dohromady. Jenže složení již bylo zcela jiné. Pavel Zajíček recitoval a zpíval, Mejla Hlavsa hrál baskytaru, Michaela Němcová zpívala a Umělý Eman hrál kytaru. Potom se skupina zřejmě definitivně rozchází, protože v roce 2005 nebylo nic slyšet o tom, že by někde vystupovali DG 307. 

Diskografie:
DG 307 (1973-5)                                1990, Globus, LP
DG 307 (1973-5)                                1991, Globus, CD
Dar stínům                                          1992, Globus International, CD
Pták utrženej ze řetězu                        1992, Globus International, CD
Torzo                                                   1992, Globus International, CD
Uměle ochuceno                                 1992, Újezd, CD










Diskografie: 
 © by Petr Hrabalík





Hudební archiv:       Papírový absolutno                          Nad stínem noci  

1 komentář:

  1. DGčka, tak to je legenda. Takových sálů, kde byla hrozná akustika, na kterých jsme na nich byli. Pravidelně jsme na ně chodili i v Trutnově, kde měli většinou skvělé koncerty. Dneska už ty sály taky vypadají úplně jinak. Proběhla tam měření akustiky a různé další úpravy, takže když tam jde člověk na koncert nebo zábavu, tak ho z toho ještě dva dny netřeští hlava. ;-)

    OdpovědětVymazat