pondělí 7. října 2019

Miroslava Černá - Filipová


Miroslava Černá



Redaktorka,novinářka, publicistka a textařka se stala známou tím, že byla jedním z autorů legendárního pořadu 12 na houpačce.
Miroslava Černá se narodila 9. března 1934 v Praze. Opustila nás v roce 2011.
Po maturitě úspěšně absolvovala obor novinářství na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy. Studovala v letech 1955 až 1960. V roce 1961 nastoupila jako redaktorka do časopisu Taneční listy a měsíčníku MY 64-67.
Spolu se svým tehdejším manželem Jiřím Černým byla autorkou rozhlasového pořadu 12 na houpačce. První pořad 12 na houpačce se vysílal 1. prosince roku 1964. V archivu je houpačka č. 3!!!! Pořad ze začátku vysílání neprovázeli slovem sami. To dělali známý trumpetista a zpěvák Jiří Jelínek a tehdy slavná zpěvačka  Jana Malknechtová. Průvodní slovo připravili manželé Černí a Malknechtová s Jelínkem texty jen přečetli. Po nějaké době to změnili a vše dělali sami. To proto, že Jelínek s Malknechtovou tomu nedovedli dát přirozenost. Později byl pořad rozšířen až na 14 na houpačce. Pořad byl hodinovým čtrnáctideníkem hudby ze světa i z domova. V rámci tuzemska se Černí pokoušeli prosazovat kromě naší pop-music (Gott, Matuška, Neckář, Kubišová, Vondráčková, Pilarová atd.) i domácí bigbít (např. Olympic, Matadors, Mefisto, Flamengo, Juventus, Blue Effect, Atlantis etc.) a to včetně amatérských nahrávek neboli „demáčů“ (George & Beatovens, Saze, Sputnici), a taktéž interprety českého folku (Karel Kryl, Paleček & Janík, Vladimír Merta). Časem se stala „Houpačka“ nejposlouchanějším rozhlasovým pořadem. Houpačka byla vysílána dvakrát za měsíc a také byla dvakrát za měsíc reprizována. Houpačka byla neuvěřitelně populární a v průběhu jejího vysílání v letech 1964 až 1969 do ní poslalo své dopisy nebo korespondenční lístky na 970 000 posluchačů. V roce 1969 pořad komunistické vedení rozhlasu zakázalo a zrušilo. Miroslava Černá se podílela i na společně napsaných knihách Poplach kolem Beatles, Hvězdy světových mikrofonů. Její bývalý manžel Jiří Černý vydal v roce 1990 v Pantonu knihu Hvězdy tehdejších hitparád v edici Impuls. Miroslava bývalého manžela žalovala o spoluautorství a soud jí dal nakonec za pravdu. Kniha byla přepracováním původně druhého dílu Hvězdy světových mikrofonů, která ale po roce 1969 již nemohla vyjít.
Společně se svým manželem napsali spoustu článků a recenzí do časopisu Melodie a mnoha dalších periodik. Tehdy příspěvky podepisovali šifrou m+j=č.
Po rozvodu s manželem se odstěhovala do Ostravy, kde pracovala v rozhlase. Jako uklízečka! Tehdy se jmenovala Miroslava Filipová. Spolupracovala se skupinou Flamingo. Marie Rottrová zpívala její texty Je ti to málo a Kůň bílý. Petr Němec zase písničku Co se povídá. Toto je skladba Czeslawa Niemena, polského zpěváka, Jednego serdca

Hledal jsem docela usilovně více informací o Miroslavě, ale nenašel jsem nic. Jen informaci o tom, že podepsala Chartu 77.





V archivu naleznete nahrávky Houpaček. Dlouho, několik let, jsem váhal s uvolněním nahrávek pro sběratele. Zvukař  a specialista na převod analogových záznamů do digitální podoby Jiří Liber, který s původními nahrávkami pracoval, mne upozornil na to, že Jiří Černý si nepřeje a prosí, aby se nahrávky Houpaček nedostaly na YouTube. To aby se nemohli, snad, ozvat vlastníci autorských práv. 
Já to beru nejen jako vzpomínku a připomenutí zpěvaček, zpěváků, skupin a všech hudebníků, ale také jako jejich připomenutí  a reklamu toho, co kdysi v šedesátých letech dělali. Vždyť, kdo z mladých tuto hudbu poslouchá? Myslím, že jich mnoho není.
A tak to je, myslím, pocta a vzpomínka všech, kteří jsou na Houpačkách zmíněni.
A není tím zapomenuta ani Miroslava Filipová (Černá).
 

Žádné komentáře:

Okomentovat