pátek 25. října 2019

Vladimír Čort

Vladimír Čort
 V Ostravě se narodil 28. ledna 1943, v Protektorátu Čechy a Morava jeden z nejvýraznějších československých textařů a libretistů. A také nejvýznamnějších rockových textařů.
Vladimír Čort v roce 1962 dokončil ekonomickou školu maturitou a dva následující roky studoval dálkově fakultu žurnalistiky na Univerzitě Karlově. Studium nedokončil. Výčet jeho následujících zaměstnání je docela pozoruhodný: úředník, pozemní steward ČSA, korektor v tiskárně, odborný referent zájmové umělecké činnosti a dramaturg zábavných pořadů v ČsT. V Roce 1974 nastoupil do ČsR v Praze jako redaktor a překladatel do anglické sekce zahraničního vysílání. Tam působil až do roku 1981. Od té doby ale již existuje jen na volné noze jako textař a libretista.
            Své první texty předvedl ve spolupráci s amatérským souborem Malé scény v Karlových Varech v letech 1962  až1964. V roce 1965 se několik jeho krátkých básní objevilo ve vysíláni Ostravského rozhlasu. To byl zřejmě ten hlavní impuls pro spolupráci s Kovalčíkovým Flamingem a jeho zpěváky Rottrovou, Zagorovou a Němcem. Jeho texty zpívala i Věra Špinarová (Music Box) a Stanislav Hranický (Majestic: Cesarova smrt) v Majesticu.
Postupně navázal spolupráci s mnoha dalšími ostravskými zpěváky a skupinami. Byli to i zpěváci z okruhu Ostravského Rozhlasového Orchestru. Jedním z nich byl například i Jaromír Löffler. Ostravské skupiny a zpěváci byli více než interpreti ve zbytku republiky orientovaní na rythm & blues a soul. Tehdy ″černá Ostrava″ měla k těmto směrům velmi blízko. A se stal Vladimír Čort jedním z tvůrců ″ostravského soundu″. V roce 1974 se z Ostravy přestěhoval do Prahy a začal spolupracovat s dalšími zpěváky: Marcelou Královou, Petrem Rezkem a dalšími.
Později byl přizván ke spolupráci na projektech brněnských Progres 2. Napsal pro ně Třetí knihu džunglí (dvojalbum v Pantonu), Mozek (Panton) a Změna (Supraphon). Kromě těchto projektů dělal i anglické texty pro skupiny Elán (Kamikadze Lover, School Party), Progres 2 (The Third Book Of The Jungle), Modus (The Best Girls), Petera Nagye (Jockey). Psal i pro zpěvačku Heidi Janků (The Razer Blade). V roce 1971 psal české texty pro polský muzikál Malované na skle. Tento muzikál byl realizován v brněnském Státním divadle.
Čort ale nebyl jen textařem. Je autorem seriálu rozhlasových kabaretů Je libo…?, které byly vysílány v letech 1981 až 1985. Psal divadelní hry pro děti. O líných strašidlech, Kopretinka, Čert Makrela. V československých antologiích sci-fi literatury Stalo se zítra, Návrat na planetu Zemi a nebo Úžasná krajina jsou jeho sci-fi povídky.
V jednom rozhovoru pro olomoucké noviny nezapomněl nezapomenutelný zpěvák Jaromír Lőffler, po zmínce o svém textování, poznamenat, že „nejlepším textařem byl pro všechny Ostraváky byl Vladimír Čort“.





S použitím materiálů Jitky Švarcové zpracoval Prax52

                                               Majestic: Music Box          Cesarova smrt


Informacehttps://cs.wikipedia.org/wiki/Vladim%C3%ADr_%C4%8Cort

V ČT: https://www.ceskatelevize.cz/porady/1127325486-kam-zmizel-ten-stary-song/20454215629/



Žádné komentáře:

Okomentovat