sobota 23. listopadu 2019

F.G.B. Stellars

F.G.B. Stellars
            V jednom městě a v jednom domě a ve stejné ulici bydleli Zdeněk Kalina a  Vít Bigo Kukla. Vladimír Severa bydlel o kus dál. V suterénu  domu byla sušárna, která se náramně hodila coby zkušebna pro nastávající bigbítovou skupinu. Základní jádro skupiny se dalo dohromady na chmelové brigádě v roce 1965.

                 
Zleva : Zdeněk Kalina, Vítězslav Vavrda, Vít „Bigo“ Kukla, Jiří „Píďa“ Látal a Vladimír Severa -F.G.B. Stellars v roce 1967.

         Křest si členové hudební skupiny odbyli na školním večírku ve složení Severa na sólovou, Kalina doprovodnou a Kukla basovou kytaru. Zahráli několik instrumentálek, které zaplňovaly většinu jejich hudebního repertoáru. Mezi spolužáky měli velký úspěch. Podruhé je už na obdobném vystoupení doplnil hráč na bicí, tedy přesněji na pionýrský bubínek a jeden starý činel, Vítězslav Vavrda.
            I když zakládající trojice byla dobrými zpěváky, přesto se poohlížela po někom, kdo by se zpěvem zabýval sólově. Zádrhel byl ale v tom, že vyhlédnutý zpěvák sice mimořádně dobře zpíval, jenže výhradně táborové písně a víc než o bigbít se zajímal o čundr a potlachy. Tento dvoumetrový chlap dostal mezi svými soukmenovci přezdívku Píďa. Jiří Látal se rozhodl být bigbeatovým zpěvákem. Látal měl jedinečný hlasový fond.
            Skupina se zpočátku jmenovala Stellars. Borci totiž zavrhli před názvem skupiny anglický určitý člen The. Před Stellars dali F. G. B., což mělo několik významů.  Například Five Guitar Band.
            Zpočátku byly na repertoáru především skladby instrumentální, ale s příchodem zpěváka, skladby The Shadows a The Ventures byly zapomenuty. Začaly se hrát skladby The Rolling Stones, Dave Clark Five, The Animals. Později se muzika i zkomercionalizovala a skupina přehrávala dvě skladby bubble-gumové, uměle vytvořené  skupiny Ohio Express, ale také skladby Status Quo.
            Skupina vystupovala především ve Vysokoškolském klubu v Gorkého ulici a také v areálu brněnských jatek. Další štací byl klub Esenc v Křenové ulici. To bylo jejich domovské místo.
            Skupina  byla velmi oblíbenou v Brně, ale nezůstala po nich jediná stopa v brněnském rozhlase. Všechny jejich snímky byly vymazána. Děkujem vám soudruzi! Ke konci šedesátých let členové tohoto výrazného brněnského bigbítu nepochybně střádali mnoho velkolepých plánů do budoucna. Netušili, že jsou již na vrcholu.
            V letních měsících roku 1970 dostali nabídku k tříměsíčnímu vystupování v přímořském baru ve městě Punat na ostrově Krk, patřícího k tehdejší Jugoslávii. Za tímto účelem upravili repertoár a zařadili do něj několik místních lidových skladeb v bigbítovém „plášti“. Místo Severy odjeli F.G.B. Stellars posilněni o klávesistu s výbornou znalostí hry na kytaru Igorem Vavrdou a trumpetistou Ladislavem Kozderkou. Po návratu Igor Vavrda ve skupině zůstal a na nějaký čas se znovu připojil Severa. Zároveň došlo k zprofesionalizovaní tohoto hudebního celku a oddělení umělecké agentury PKO (Park kultury a oddechu) je včlenilo do nového zájezdního pořadu s názvem Brněnské kolo. I když byl Látal stále členem F.G.B Stellars, skupina se stala především doprovodným tělesem různých dalších brněnských zpěváků. Heleny Blehárová a  tří Vladěn: Krumlové, Pavlíčkové a Prachařové. Taky doprovázeli Janu Matysovou, Evu Navrátilovou, Milana Černohouze, Petra Dopitu, Jiřího Duchoně, Tibora Lenského, Štěpána Mátla, Petra Pospíšila, Milana Smolku a jiné. Průvodní slovo zajišťovali Jan „Šimon“ Fiala a Milan Farnbauer. Bigbeat se vytratil.  A to byl konec
            Ve druhé polovině roku 1972 se F.G.B. Stellars rozpadli. Kukla odešel do obdobné doprovodné skupiny Junior (dříve The Speakers), bratři Vavrdové přijali angažmá v orchestru Gustava Broma a Látal na čas ukončil profesionální hudební dráhu a nastoupil místo svářeče v tehdejším podniku Královopolská strojírna. Stal se spolu s Kalinou členem amatérské country skupiny Sekáči, kterou nedlouho před tím založili bratři Radim a Zdeněk Duřpektovi.
            Je smutnou skutečností, že na počátku devadesátých let, po vstupu našeho národa do nových politických a celospolečenských poměrů, Vít „Bigo“ Kukla neunesl tíhu života a dobrovolně z něj odešel. Jeho zvukový archív nahrávek F.G.B. Stellars byl v pozůstalosti zachován díky pochopení zpěvačky Jany Matysové, která s ním jako manželka sdílela velkou část soukromého i profesního života.
            F.G.B. Stellars zanechali na brněnské hudební scéně šedesátých let hlubokou stopu. Její členové byli v té době hudebníky nejen populárními, ale i nadmíru progresivními.
 









podle Jiřího Donné Smýkala Prax56
Hudební archiv:  Bad Life               Spinning Wheel                    Pláč

2 komentáře:

  1. Díky za připomenutí té šílené doby. Osobně jsem měl osmdesátkový bigbít hodně rád a občas si něco pustím do teď, i když ty nahrávky jsou hodně obroušené zubem času. Osmdesátky mě ostatně navedli k tomu, že se věnuji zvukařině. Když to mělo smysl, zvučil jsem koncerty, teď dělám měření hluku v chráněném prostoru staveb a celkově se věnuji "hlukové" hygieně. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý večer, děkuji za komentář. Já se věnuji rockové hudbě do roku 1980.
    My jsme s bratrem kupovali SP a EP a Lp do roku 1969. Potom už jsme československou rockovou hudbu příliš nesledovali. Přešli jsme na jazz. Ale dodnes sleduji Mišíka, Prokopa a další už postarší pány a dámy.
    ... se mějte!!!!
    Zdraví prax69

    OdpovědětVymazat