sobota 23. listopadu 2019

Famous později Lords


Famous a později  lords
     Dalibor Hromada, po srpnu roku 1968, tedy po vpádu Rusáků a jejich spojenců do Československa, založil ve Valašském Meziříčí rockovou skupinu Famous. Jako kytaristu si vybral Tomáše Kašpara a Jaroslava Paláta jako baskytaristu. Tom Kašpar skládal vlastní skladby.
            Skupina cvičila repertoár ve sklepě pod drogerií na náměstí Valašského Meziříčí. V roce 1969 se skupina s novým jménem Lords stěhuje do zkušebny v zámku Žerotínů.
            Na vystoupeních skupina předváděla skladby Beatles a nebo skladby vlastní, které byly složeny v podobném duchu. Skupinu ovšem potkaly stejné problémy, jako spousty jiných. V roce 1970 ze skupiny odchází Kašpar, k tehdy nejlepší okresní skupině HiFi - 100. Na post kytaristy nastupuje vynikající kytarista František Nejedlý. Skladba repertoáru se začala pomalu měnit směrem k rhythm & blues a později směrem k hard rocku. Na jaře roku 1973 nastupuje na post kytaristy další muž – Lubomír Dobdiak. To už kapela hrála, tehdy těžký repertoár, skupin Who, Cream a skladby gigantů Hendrixe a Wintera (sic!)
            Na konci roku 1970 šel „sloužit socialistické vlasti“ do armády baskytarista Palát. Na jeho místo nastoupil basák skupiny Spring Beer Zdeněk Jandík. O něco později přichází zpěvák Josef Dorotík a vše směřovalo k poslední změně. Skupina se přetvořila na legendární valmezkou skupinu Extremum Osculum.

podle Erwina Hrusky Prax57

Žádné komentáře:

Okomentovat