sobota 23. listopadu 2019

Fantom

Fantom
(1964 – 1968)
Prehistorie skupiny sahá do roku 1964. Na různých místech sečské přehrady vyhrávali na kytary dva deváťáci trampské písničky a také písničky z pražského divadla Semafor, které zaznívaly z rozhlasu. Věděli o sobě, ale nepotkali se. K setkání došlo v momentě, kdy Petr Novák na několik dnů přestoupil do třídy, do které chodil Petr Svoboda. O následujících prázdninách postavili svou první skupinu. Dostala název Helios. Hodně rychle se pokusili udělat před komisí přehrávky, ale nedostali je. Proto Novák se Svobodou přestavěli skupinu a zároveň jí změnili jméno. Nápady na jméno kapely tak dlouho psali po zdech, až se jim zalíbil název Fantom. Skupina začaly vystupovat. To byl rok 1965.
            Vyhrávání po nejrůznějších akcích se jim vyplatilo a zúročilo. S velkým úspěchem vystoupili  na živém rozhlasovém vysílání z KD Dukla. To bylo v září roku 1967. Na začátku roku již byli tak „slavní“, že vyprodali svůj domovský sál v Hronovické ulici, který patřil místní firmě Tesla. Ve skupině hráli Petr Svoboda – baskytara, Petr Novák – kytara a zpěv, Miloš Komárek – kytara a zpěv a Jiří „Gola“ Venzara na  bicí.
            Jenže všechny skupiny tehdy měly stejný problém: někdo z členů musel mít kapelnické zkoušky. A muzikanti byli většinou výborní teoretici,ale na kapelnické zkoušky neměli. Novák se Svobodou to vyřešili následně: z konkurenční skupiny Bondy Boys získali uměleckého vedoucího, kytaristu a zpěváka Stanislava Danihelku. Zároveň s ním přišel do skupiny i bubeník Karel Fenigbauer. Opačným směrem odešel Gola Venzara.
            Repertoár skupiny se vyvíjel směrem k vlastní tvorbě. Do té doby vyhrávali především skladby Beatles. Postupně začali hrát skladby The Small Faces, Manfreda Manna či Kinks. Jejich vlastní skladby se zachovaly, protože skupina se dostala do studia Československého rozhlasu v Hradci Králové. Skupina natočila sedm skladeb a jeden instrumentální základ, který nebyl nikdy dotočen. Jezdili po východočeských beatových soutěžích, kde získával nejrůznější ocenění. Za skladbu Černej páv získali v ostravské televizi druhé místo. Píseň Zmrazený čas  zase byla oceněna v interní soutěži Československého rozhlasu, jako nejkvalitnější zvuková nahrávka. Skupina Fantom aly přesto, že dělali vlastní skladby, byli především tancovačkou skupinou, jež ale také dělala koncerty. V sezónách let 1966 až 1968 vyhrávali na plesech i zábavách v nejprestižnějším hradeckém sále. Tím byl sál KD ROH (Kulturní dům revolučního odborového hnutí). Jednou ze zajímavostí je, že skupina již v roce 1967 používala na svých vystoupeních pyrotechnické  a ohňové efekty. Další zvláštností a výhodou skupiny Fantom bylo, že všichni členové měli modrou knížku. Takže jim nehrozila dvouletá vojenská služba. To ostatní skupiny na to více než často končily.
            Po roce 1968 skupiny skončila podobně, jako několik jiných skupin. Na jaře roku 1969 si celá skupina i s techniky koupila zájezd CKM (Cestovní kancelář mládeže) do Jugoslávie. Zájezd byl na přelomu května a června. Skupina vystoupila ze zájezdového autobusu v Rakousku a domů se již nevrátila. Ze skupiny zbyl v Hradci Králové jen Petr Svoboda. Ten na zájezd nejel, protože byl čerstvě ženatý. Svoboda dal dohromady ještě skupinu, ale ta směřovala repertoárově směrem barovému vyhrávání a k zahraničnímu barovému angažmá.
Naštěstí po skupině zůstaly zachovány nahrávky, které uvádím v hudebním archivu.

Podle Pavla Sondy Prax58

Hudební achiv        Lady Louis    Křížová cesta         Zmrazený čas          Černej páv                                             Co z toho máš          Květ života


1 komentář:

  1. Vůbec jsem neznal, ale určitě si od nich zkusím něco najít. Ten váš popis zní totiž docela zajímavě a o takové kapely by u nás určitě neměla být nouze. A hlavně by jejich historie neměla zapadnout, jestli mi rozumíte. Já sám se snažím nějaký vlastní bigbít prezentovat. Hudební nástroje mi nejsou cizí. Ale na druhou stranu, toho talentu tam mnoho není, takže je to jen takové domácí drnkání. :)

    OdpovědětVymazat