pondělí 11. listopadu 2019

Jiří Dospěl


Jiří „Kuzma“ Dospěl

            Tento baskytarista, skladatel a zpěvák se narodil 25. prosince v Praze. V roce 1963 odmaturoval na SVVŠ. Jeho první angažmá jako baskytaristy bylo ve skupině Black Silver Petra Kaplana v první polovině 60. let. Po jejím rozpadu pokračoval s Kaplanem ve skupině Mefisto. Už v Black Silver se výtečně představil v berryovských duetech s Kaplanem. V Mefistu se již projevil i jako skladatel. Pro Mefisto  složil skladbu Podzimní nálada a v té jako kytarista jiskřil sólový kytarista Otakar Jahn.
            Jiří Dospěl si doplňoval hudební vzdělání a po mnohaletém hraní na baskytaru po různých skupinách absolvoval u profesora Vladimíra Hory na basovou kytaru. To ale bylo v roce 1980 !
            Skupina Mefisto z ekonomických důvodů přešla do divadla Rokoko a tam doprovázela zpěváky a zpěvačky divadla. Dokonce se několik skladeb podařilo dostat na singly u firmy Supraphon. Rozhodně nejznámější skladba Mefista se zpěvákem divadla Rokoko Václavem Neckářem je Stín katedrál. Za pozornost posluchače stojí i to, že druhý hlas zpívá Helena Vondráčková.
            Dny skupiny Mefisto byly jednoho dne také sečteny a Jiří Dospěl postupně prošel doprovodnými skupinami zpěváků jako byli třeba Jaromír Majer, Jiří Štědroň či Radek Tomášek. Musím předeslat, že po rozpadu Mefista spolupracoval s orchestrem V. Vítovce jenž se později stal doprovodným hudebním tělesem zpěvačky Evy Pilarové. Později se u Pilarové objevil i první kytarový génius Otakar Jahn. Dokonce hrál i ve skupině takového blba, jako byl naprosto prorežimní zpěvák Pavel Liška.
            Jenže Jiří Dospěl udělal mnoho nahrávek pro rozhlas i televizi a z toho byly peníze na živobytí. Znovu připomínám, že období tak zvané normalizace po roce 1968 zlikvidovalo množství skupin, množství hudebníků hrálo třeba pro Pavly Lišky a podobné blbce. Množství hudebníků emigrovalo . . . .. to byl prostě komunistický režim nejtvrdšího ražení.
            Počátkem osmdesátých let minulého století se Jiří Dospěl objevil ve formaci Rokec Ivo Pešáka, která hrála rock & roll s doslovně přeloženými rock & rollovými texty do češtiny.
            Po rozpadu skupiny pokračoval jako zvukař s folkovým zpěvákem Wabi Daňkem na jeho sólových vystoupeních. V roce 1987 pro Wabiho Daňka postavil doprovodnou skupinu.
            Jiří Dospěl se prosadil jako skladatel pro jiné zpěváky a zpěvačky. Známější jsou skladby Děláme co můžem´ pro Zdeňka Rytíře a Michala Tučného, Mademoiselle Giselle pro Václava Neckáře a Moje řeka pro Vlaďku Prachařovou.

podle Jana Křtitele Sýkory     

Žádné komentáře:

Okomentovat