pondělí 4. listopadu 2019

Ing. Petr Dorůžka


Petr Dorůžka 
Ing. Petr Dorůžka je synem PhDr. Lubomíra Dorůžky a tak je celkem jasné, kam směřovaly jeho aktivity.
30. října 1949 se narodil Petr Dorůžka v Praze. Po maturitě v roce 1968 šel studovat na pražskou ČVUT na elektrotechnickou fakultu. V roce 1973 byl promován na inženýra a pracoval v oboru počítačů.
V hudební publicistice je od samého začátku zaměřen na anglosaskou rockovou scénu a na hudbu na pomezí rocku a jiných hudebních žánrů. Spolupracoval s časopisy Pop Music Express a Aktuality Melodie. To bylo v letech 1968 až 1969 . Dlouhodobě spolupracoval s časopisem Melodií. To vydrželo třináct let od roku 1970. Spolupracoval i se slovenským časopisem Populár a oblíbeným týdeníkem Mladý svět. Přispíval i do měsíčníku Supraphonu Gramorevue. Jeho příspěvky byly i časopise Kruh, který vydávala Sekce mladé hudby Svazu hudebníků. Pro Supraphon psal sleevnoty na innerbagy licenčních LP, které Supraphon vydával. Byly to texty o Janis Joplin, Pink Floyd, text k trojalbu Woodstock a několik jiných.
Petr Dorůžka připravil pro pražské Divadlo hudby několik velice zajímavých pořadů. Především to byl pořad o jeho milovaném Franku Zappovi Zappa a další se Zappou Pepíkova garáž. Dalším významným pořadem byl Bob Dylan. V Praze i na jiných místech republiky vystupoval se svými poslechovými diskotékami.
V Československém rozhlase byl spolu s Františkem Horáčkem spoluautorem nesmírně oblíbeného a také vlivného pořadu Větrník, který byl vysílán na stanici VKV – Vltava. Rockoví posluchači čekali u rádií s nachystanými magnetofony a jakmile pořad začal, natáčeli.
Přísun nové hudby byl z rádia a nebo z burzy. Na severní Moravě jsme měli tu výhodu, že jsme mohli poslouchat a nahrávat i z polského rozhlasu. Burza desek – to byl ilegální podnik. V Ostravě to bylo ″na starém pivovaře″. LP z bývalé Jugoslávie bývalo za 200 až 300 Kč. ″Originál″, to znamená, že LP bylo od Polydoru, Decca Records, CBS, Verve, etc.,byl za 300 a více. Burzy byly v Brně, Plzni, Praze, Hradci Králové. Jen zasvěcenci ale věděli, na kterém místě se bude konat ta další. Vždy se to měnilo. Na burzách se LP i SP a EP kupovaly a nebo vyměňovaly. V Ostravě nás několikrát rozehnali policajti. Totéž bylo i jinde. Proto bylo velice ceněno, že na Vltavě vysílají takový pořad.

Pro slovenskou rozhlasovou stanici Devín připravil Petr Dorůžka cyklus Nočná škola rocku. To bylo v roce 1985.
S televizí spolupracoval především v Brně. Jako spoluautor se podílel na pořadu brněnského studia Studio B.
Přispěl do knihy svého otce Dr. Lubomíra Dorůžky Panoráma populární hudby 1918 – 1978. Napsal knihu o Frankovi Zappovi Šuplík plný Zappy, která vyšla v Sekci mladé hudby Svazu hudebníku Kruh.
Petr Dorůžka po roce 1989 přispívá do časopisu Rock & pop, Rock&all, spolupracuje s rozhlasem a má vlastní internetovou stránku  http://www.doruzka.com/ kde jste se mohli dovědět spoustu informací o hudbě, která není popular. Stále pracuje pro Český rozhlas a publikuje v hudebních časopisech.

Podle materiálu Ivana Poledňáka Prax54
Foto Vojtěch Havlík

Žádné komentáře:

Okomentovat