úterý 3. prosince 2019

Boris Filan

Boris Filan

Tento vzdělaný muž ovlivnil obrovským způsobem rockovou slovenskou scénu. A vlastně neovlivnil nejen rockery na Slovensku, ale i valnou část slovenských zpěváků. Jeho texty byly a jsou na té nejvyšší úrovni. A vlastně ovlivnil i české textaře - - -  kvalitou !
Boris Filan se narodil  30. června 1947 v Bratislavě a po střední škole se dostal na Vysokou školu múzických umění, kde studoval v letech 1967 až 1972 filmovou a televizní scenáristiku. Po škole nastoupil do Československé televize v Bratislavě.
Textování se začal věnovat ve druhé polovině šedesátých let, kdy začal spolupracovat s Pavolem Hammelem. Prvním významným a zásadním textem byla Balada o smútnom Jánovi v roce 1966. Hammelovy Prúdy ji hrají dodnes! Od té doby se stal Hammel jedním z hlavních interpretů Filanových textů. Filan se, společně s dalším textařem Kamilem Peterajem, zásadně podílel na vytváření poetiky Hammelových písní. Dostali do rockové hudby Pavola Hammela prvky slovenské lidové 
písně. Nejvíce patrné je to právě ve zmíněné Balade o smútnom Jánovi, která byla poprvé vydána na prvním LP Hammelových Prúdov, jež se jmenovalo Zvonte zvonky zvonte. Krom zmíněné balady měl na LP  i další nádherný text Před výkladom s hračkami. Kromě Hammelovy desky Šľahačková princezná, se podílel na všech deskách Pavola Hammela. Spolupracovali na mimořádně povedeném albu Zelená pošta, kterou udělali po letech společně Marián Varga a Hammel. Kolem roku 1971 napsal pro Hammela řadu dalších nádherných textů.
Kráľ slnečných hodín, Budeme si vymýšlať, Ráno, Stromy, neráď mi, prosím ťa, Učitelka tanca.
Ve druhé polovině  sedmdesátých let jeho textařská aktivita poněkud ochabla. Otextoval však výborné album Vargova Collegium musicum On a ona. Sporadicky spolupracoval s Meki Žbirkou a také Jánom Lehotským pro skupinu Modus.
Od osmdesátých let minulého století se však Boris Filan opět aktivizoval a pro Hammela vytvořil tetralogii Čas malín, Dnes už viem, Divadielka v tráve a Čierna ovca, biela vrana. V těch letech také připravil pro Hammela koncertní programy Dnes už viem a Skús to ešte raz.
Od konce sedmdesátých let Boris Filan spolupracuje se skupinou Elán. Svými texty se podílel na směřování skupiny a tvořil jejich textovou poetiku. Po prvních třech albech se stal výlučným textařem pro Elán. Abych jmenoval ty největší pecky, které ovlivnily celou generaci rockerů v Československu: Ôsmy svetadiel, Aj ked bez peňazí, neviem byť sám, Človečina, Stužková, Kráľovná bielych tenisiek, Nie sme zlí, Tanečnice z Lúčnice……
Kromě Hammela a Elánu Boris Filan spolupracoval také s královnou československého šansonu, s paní Hanou Hegerovou. Pro Mariana Greksu připravil texty pro jeho první album  v roce 1987. Jeho aktivity jsou velké. Píše texty pro písničky ve filmech, v divadelních hrách. Boris sám svou tvorbu charakterizoval výrokem: „… mé texty jsou o tom, jaký jsem a jaký jsem chtěl být.“
Mistr Filan je jednou z ústředních postav slovenského rocku. Pokud bysme měli bigbítovou medaili, pak by ji rozhodně dostal mezi prvními.

Informace: https://cs.wikipedia.org/wiki/Boris_Filan

Diskografie: https://www.discogs.com/search/?q=Boris+Filan&type=all










a ještě jednou v mladých letech

© by Julius Kinček, kráceno


Žádné komentáře:

Okomentovat