úterý 31. prosince 2019

Fedor Frešo

Fedor Frešo

6. ledna 1947 se narodil v Bratislavě jeden z nejexcelentnějších  slovenských baskytaristů Fedor Frešo. A můžeme říci, že nejen slovenských, ale i českých.
Na bratislavské konzervatoři absolvoval studium hry na kontrabas. Narodil se do rodiny slovenského hudebního skladatele Tibora Freša. Maminka byla hudební redaktorkou v Československém rozhlase v Bratislavě.
Opustil nás náhle 26. června 2018 v Bratislavě.
Od roku 1968 působil jako profesionální hudebník šest let. V těch letech hrál především ve skupinách Prúdy, Soulmen a Collegium Musicum. V roce 1974 pověsil basu na hřebík a šel na dva roky dělat redaktora Československého rozhlasu v Bratislavě. Jenže to dlouho nevydržel a po dvou letech opět nastoupil dráhu excelentního baskytaristy. V sezóně 1976 – 77 působil v Hladíkově Modrém efektu a od roku 1979 byl kmenovým členem Griglákových Fermát čtyři roky. Pavolu Hammelovi pomáhal znovu oživit Prúdy  a potom rok působil příležitostně ve skupině Klobása. To bylo v roce 1985. Od roku 1986 Fedor hrával i se skupinou T a R Band. Kromě těch živých vystoupení je vyhledávaným baskytaristou a aranžérem.
            Ve všech skupinách, ve kterých hrál, byl v jejich vrcholných obdobích. Především na konci šedesátých let byl tou nejvýznamnější oporou ve skupinách Prúdy, Soulmen a Collegium Musicum. Od konce šedesátých let do první poloviny osmdesátých let se podílel na třinácti klíčových albech československé rockové scény. Natáčel nejdůležitější desky s Collegiem Musicem, Prúdy, Fermata a jediné EP skupiny Soulmen.  
Po roce 1989 si Frešo udělal jazykovou školu.

 © by Julius Kinček a doplnil Prax70

Emil Viklický a Fedor Frešo


 


Hudební archiv     I Wich I Were                    Hommage á Johan Sebastian Bach

Žádné komentáře:

Okomentovat