neděle 15. prosince 2019

Four Meditating

Four Meditating
                Tato slovenská skupina byla dílem především ing. Jozefa Bariny. To je starý známý kytarista ze 
skupiny The Players. Když Players skončili, založil si Jožo Barina skupinu Four Meditating. Skupina nehrála big beat, který hrál před tím Barina ve The Players a nebo před tím v jedné z prvních slovenských big beatových skupin Kométa, ale hráli svébytnou směs rhythm & blues, blues a také trochu jazzu. Barina měl nezaměnitelný hrubý chraplavý hlas, kterým zpíval své skladby. Po letech mi ho připomněl zpěvák polské bluesové skupiny  Nocna zmiana blusa.
Obsazení Four Meditating bylo následující: Ing. Jozef Barina – kytara, zpěv, Pavol Barma – bicí, Vlado Kaššay – basová kytara a Peter Koreň – piáno, varhany
            Ve skupině byl hlavním skladatelem a textařem. Skupině se podařilo vydat pouze jeden singl se skladbami Meditácia nad vášňou a Šťastie.  Natočili také několik nahrávek pro bratislavský rozhlas. Barina se neuměl prosadit na profesionální scéně. A nebo to také ani nechtěl. Barina byl inženýr, který promoval v roce 1973 a pracoval v bratislavském ropném gigantu Slovnaft a od roku 1978 v podniku, kde se vyrábělo sklo. Skupina se v roce 1967 rozpadla. Barina ještě sestavil skupinu Meditating Four, ale s tou již neudělali žádnou nahrávku na vinylovou placku. Příležitostně hrál tři roky, do roku 1981, se skupinou Blues profil.
            Jožo Barina patřil k velikým nadějím slovenského rocku. Po letech připomenuli Four Meditating na sampleru Beatová horúčka 1965 – 70 firmy Opus jednak skladbou Meditácia nad vášňou ale i skladbou Hej pán doktor.
A to je konec jedné z velkých nadějí slovenského rocku.

Ale v roce 2007 skupina výjimečně zahrála v bratislavském PKO, v rámci programu Legendy 60. V roce 2009 se stala součástí programu "Dni legiend" na Zelenej vode u Nového Mesta nad Váhom.

V roce 2018 se podařilo vydat album Meditácie. Je to LP, které nahrávali již kdysi dávno. V roce 1969 nahrávali své skladby v Československom rozhlase Bratislava. Potom získali smlouvu u firmy Panton a nahráli další skladby. Jenže nahrávání se začalo odkládat a protahovat a LP nakonec nevyšlo. Vydání se dočkalo až v roce 2007. A v roce 2018 vyšlo dsokonce i jako LP!

Hudební archiv 

















© by Julius Kinček

Diskografie:
Meditácia nad vášňou / Šťastie                              1969, Supraphon
Beatová horúčka                                                    1989, Opus, sampler

https://www.discogs.com/artist/2077994-Meditating-Four

https://www.discogs.com/artist/2077994-Meditating-Four?anv=Beatov%C3%A1+Skupina+For+Meditation&filter_anv=1

https://www.discogs.com/artist/2077994-Meditating-Four?anv=For+Meditation&filter_anv=1


© by Julius Kinček a doplnil Prax70

Žádné komentáře:

Okomentovat