pondělí 2. prosince 2019

PhDr. Jiřina Fikejzová

Jiřina Fikejzová
Tato první dáma mezi textaři psala své první pokusy již na gymnáziu, kde zpívala se studentskou kapelou. Narodila se v Lomu u Mostu 13. dubna v roce 1927. Opustila nás 2. září 2020
Studovala na gymnáziu v Lounech od roku 1938 do 1945. Maturovala  v roce 1946 v Teplicích. Studium psychologie a sociologie dokončila v roce 1950. PhDr. Fikejzová se soukromě učila hrát na klavír a housle. K tomu byla velkou sportovkyní. V letech 1950 – 1953 byla československou lehkoatletickou rekordmankou a reprezentantkou ve sprintu! Od roku 1969 pracovala deset let v Supraphonu  v odboru zahraničních vztahů a měla v kompetenci dramaturgii zahraničních desek.
U jejích textařských začátků stál Vladimír Dvořák, který ji seznámil s kapelníkem Karlem Vlachem. Dlouhou dobu potom psala pro tehdejší zpěváky (Yveta Simonová, Milana Chladila, Evu Pilarovou a Juditu Čeřovskou). To vše byli zpěváci středního proudu pop music. Snad její první text na rockovou skladby byl text pro Václava Neckáře a megahit Bee Gees Massachussetts. Pro rockové posluchače je známá skrze tvorbu pro Marii Rottrovou. Napsala pro ni takové hity jako Hvězda supernova, Jak málo někdy zmůže čas, Mama, Markétka nebo To mám tak ráda. Rottrová zpíval Kde ty kytky jsou, kterou napsal Peter Seeger. Psala i pro Věru Špinarovou a nebo Petru Janů.
26. listopadu 1966 natočil přerovský zpěvák Pavel Novák s Ostravským rozhlasovým orchestrem nezapomenutelnou skladbu Chci zapomenout.


Ze známých důvodů chci zapomenout
vzpomínky vláčím dál neblahý pár pout
Ze známých důvodů tě stále mám rád
po kůží hloub tě mám než se může zdát

Jen v krajině snů
těch prolhaných snů
Krásná jak hřích
jsi se mnou dál
Jen v krajině snů
jsem tvůj pán a král
Jen tam lásko má
jsem tě neprohrál …


Skladba sice nebyla původně v roce 1966 natočena s bigbeatovou skupinou, ale Novák byl do té doby bigbeatovým zpěvákem skupiny Synkopa, ale již začínal, tak jako ostatní ostravští zpěváci, spolupracovat i s ORO. V pozdějších letech ji Novák ale zpíval dál se svými skupinami. A tak tedy snad mohu říci, že je to jedna ze základních československých rockových balad. Ne?
            Sama Jiřina Fikejzová řekla: ″Čeština je krásná, moudrá a vtipná. Fascinuje mě například, jak čaruje s předponami, pokaždé je to zcela o něčem jiném. Zaslouží si naši úctu, lásku a pokoru. A slovo? Přečasto hledám to pravé, ale když je najdu, je nezaměnitelné, platí jako dané slovo.″
            Pro Jiřinu Fikejzovou platilo i to, že její autocenzura byla taková, že ročně udělala jen dvanáct textů!
 Mladá Jiřina


S Helenou Vondráčkovou
 


Pro Rottrovou napsala nejvíce textů

Žádné komentáře:

Okomentovat