pátek 3. ledna 2020

Alexander Goldscheider

Alexander Goldscheider
                Narodil se 22. června 1950 v Praze. Po maturitě byl v letech 1968 až 1969 ve Spojených státech Amerických. Tam načerpal přemnoho zkušeností, které socialistický středoevropan nemohl získat, a vrátil se zpět do Československé socialistické republiky. Povedlo se mu, že se dostal na studium hudební vědy a estetiky na Filosofické fakultě University Karlovy v Praze. Šťastně dostudoval a v diplomové práci se zabýval hudební analýzou tvorby Beatles. Promoval v roce 1973.
            Goldscheider publikoval v hudebním časopise Melodie, když jí šéfoval Dr. Lubomír Dorůžka. V Československém rozhlase měl pořad Mikro pop abeceda aneb Abeceda pop music Mikrofora. Byl také aktivním diskjockeyem, který vyhrával své pořady po divadlech a klubech. Jeho hlavním zájmem byla především černá hudební scéna: soul, blues, rythm & blues. Později se věnoval i skladatelské činnosti. Skládal pro Hanu Hegerovou, Karla Černocha a nebo Evu Pilarovou. Produkoval desky Nadi Urbánkové, Martinu Kratochvílovi a nebo i Věře Špinarové.
            Od konce sedmdesátých let začal nahrával pod jménem Odysseus pro firmu Panton na syntezátorech vlastní skladby. Ty se dostaly i do rozhlasu, televize i filmu.
            V roce 1981 Goldscheider emigroval do Velké Británie. Zůstal v Londýně. U firmy Red Bus Records vydal hned v roce 1981 dvě alba Themes For One Man Band Vol. 1 a 2. V roce 1983 si založil firmu The Romantic Robot, která vydávala software a hardware. Byly to třeba Music typewriter, Kultivace, Videoface, Multiprint.
          
  V roce 1991 produkoval a vydal dvě CD, jejichž hudba byla zkomponována v koncentračním táboře v Terezíně – Terezín: Hudba 1941-44. Byla to dětská opera Brundibár, kterou zkomponoval v koncentračním  Táboře Terezín skladatel Hans Krása. Libreto napsal Adolf Hoffmeister. Operu nazpíval soubor Bambini di Praga pod vedením Blanky a Bohumila Kulínských. Goldscheider operu vydal u své londýnské firmy Romantic Robot. V roce 2003 vydal desku vlastních skladeb se Smíšeným sborem Pavla Kühna Stabat Mater. V roce 2006 vydal u své firmy Romantic Robot album The Song Of Songs by Alexander Goldscheider. Na albu vystupují s romantic Robot Orchestra Jaroslava Maxová a Jaroslav Březina.

Diskografie:
Jupiter / Oh boogie                                                                            1979, Panton
Mluví k vám robot / Mluví k vám robot (instrumental)                    1981, Panton
Themes for a One Man Band Vol. 1                                                  1983, Red Bus Music Library
Themes for a One Man Band Vol. 2                                                  1984, Red Bus Music Library
Brundibár                                                                                           1991, Romantic Robot
Aaron Copland Conducts
Czech Philharmonic Orchestra, The American In Prague                 1993,
Stabat mater                                                                                       2003,
The song Of Songs                                                                            2006,

                               https://www.discogs.com/search/?q=Alexander+Goldscheider&type=all&page=1

podle Ivana Poledňáka Prax57


Žádné komentáře:

Okomentovat