sobota 18. ledna 2020

Alexander Goldscheider

Alexander Goldscheider

               Narodil se 22. června 1950 v Praze. Po maturitě byl v letech 1968 až 1969 ve Spojených státech amerických. Tam načerpal přemnoho zkušeností, které socialistický Středoevropan nemohl získat, a vrátil se zpět do Československé socialistické republiky. Povedlo se mu, že se dostal na studium hudební vědy a estetiky na Filosofické fakultě University Karlovy v Praze. Šťastně dostudoval a v diplomové práci se zabýval hudební analýzou tvorby Beatles. Promoval v roce 1973, doktorát o rok později.

            Goldscheider publikoval v hudebním časopise Melodie, když jí šéfoval Dr. Lubomír Dorůžka. V Československém rozhlase měl pořad Mikro pop abeceda aneb Abeceda pop music Mikrofóra. Přispěl více než 200 hesly do Encyklopedie Jazzu a moderní populární hudby (Supraphon, 1986). Byl také aktivním diskjockeyem, který vyhrával své pořady po divadlech a klubech. Jeho hlavním zájmem byla především černošská hudební scéna: soul, blues, rhythm & blues. Později se věnoval i skladatelské činnosti. Skládal pro Hanu Hegerovou, Karla Černocha, Evu Pilarovou a četné další interprety. Produkoval desky Nadě Urbánkové, Martinu Kratochvílovi, Věře Špinarové a dalším.

Od konce sedmdesátých let začal nahrávat pod jménem Odysseus pro firmu Panton na syntezátorech vlastní skladby. Ty se dostaly i do rozhlasu, televize i filmu.

            V roce 1981 Goldscheider emigroval do Velké Británie. Zůstal v Londýně. U firmy Red Bus Records vydal hned v roce 1981 dvě alba Themes for a One Man Band Vol. 1 a 2. V roce 1983 si založil firmu Romantic Robot, která vydávala software a hardware. Byly to třeba Music Typewriter, Multiface, Videoface, Multiprint a jiné.

            V roce 1991 produkoval dvoj-CD, jehož hudba byla zkomponována v koncentračním táboře v Terezíně – Terezín: Hudba 1941–44. Zahrnovala i dětskou operu Brundibár skladatele Hanse Krásy na libreto Adolfa Hoffmeistera. Goldscheider vydal dvoj-CD u své londýnské firmy Romantic Robot. V roce 2003 pokračoval s CD vlastních skladeb se Smíšeným sborem Pavla Kühna pod názvem titulní Stabat Mater. V roce 2006 vydal u své firmy Romantic Robot album The Song Of Songs. Na albu vystupují s jeho Romantic Robot Orchestra Jaroslava Maxová a Jaroslav Březina. 





Jaroslava Maxová (Horská) 





Jaroslav Březina

Britská gramofonová firma A Little Beat Different vydala v roce 2018 jeho sólovou LP desku. 

V roce 2016 vydal fotoknihu A Life in Pictures o dirigentu Jiřím Bělohlávkovi a v roce 2020 vyšel první díl jeho knižních pamětí, Cílené náhody.


Jupiter / Oh boogie                                                                               1979, Panton
Mluví k vám robot / Mluví k vám robot (instrumental)                       1981, Panton
Themes for a One Man Band Vol. 1                                                     1983, Red Bus Music Library
Themes for a One Man Band Vol. 2                                                     1984, Red Bus Music Library
Brundibár                                                                                              1991, Romantic Robot
Aaron Copland Conducts
Czech Philharmonic Orchestra, The American In Prague                    1993,
Stabat mater                                                                                          2003,
The song Of Songs                                                                               2006,

  První díl pamětí z roku 2022 















podle Ivana Poledňáka Prax57

Opravil a doplnil  © by Alexander Goldscheider 2022


Hudební ukázky

Žádné komentáře:

Okomentovat