sobota 18. ledna 2020

Georges Et Les Flammes

Georges Et Les Flammes
            V roce 1969 jsme s bratrem Petrem natočili na magnetofon značky Uran, rychlostí 9m/min, několik skupin, které vystupovaly na 2. československém beatovém festivalu v Praze. Točili jsme to, jak si to matně pamatuji, někdy pozdě večer snad na stanici Praha a byli jsme zcela unešeni. Byla to prostě bomba! Stále se ještě vysílal big beat. Někdy. O pár měsíců později jsme již pochopili. Big beat se likvidoval. Big beat se nevysílal. Mezi slovy to vyplývalo i z textů, které četl Petr Sís, jež napsal sám a potom v pořadu četl a nebo byly publikovány v časopise Aktuality Melodie.. Jen jsme s bratrem nechápali, proč zakazují i skupinu, která zpívá francouzsky. Psal se rok 1969. Znovu opakuji: ... a nastoupila naprostá komunistická kontrola a cenzura všeho, co pocházelo ze „západu“.
            Bylo to nádherné. Všude se big beat hrál anglicky a najednou zazněl krásný čistý francouzský zpěv. Bylo to neuvěřitelné. Ten klavír. Ta gradace zpěvu. Jak přirozeně exaltovaně zpíval zpěvák! Nádherně to vše sedělo v sobě. Bylo to OK.
                       Ano. Mluvím o skupině Georges Et Les Flammes.

            Od roku 1969 jsem o skupině neslyšel a potom v roce 1989 vyšla v nakladatelství Opus LP deska s názvem  „Beatová horúčka 1965 – 1970“ a tam byla ta jediná skladba, kterou jsme kdysi natočili. Omdlel jsem blahem! Na obalu desky jsem se toho mnoho o skupině nedočetl, ale v roce 1989 vyšla Encyklopedie jazzu a moderní populární hudby a tam o skupině napsal Julius Kinček toto:

            Georges at les Flammes, rocková skupina, ktorá vznikla roku 1968. Skupina sa pod vedením svojho leadera Juraja Čierneho – g., voc. – venoval tvorbe a interpretácii vlastného repertoáru s francúzkými textami, pričom  hudobně nadviazal na anglickú beatovú scénu.

Obsazení bylo:

Juraj Čierny - vocals and guitar

Laco Lučenič - bass guitar
Dodo Brna - bass guitar
Vlado Turčan - guitar
Jozef Bočkay - keyboards
Marika Turčanová - guitar and vocals

V skupině okrem iných účinkovali aj A. Kubasák a Laco Lučenič. Na 2. bratislavskom beatovom festivale (1969) získal Juraj Čierny cenu za autorstvo piesní. Po troch rokoch činnosti sa skupina rozpadla.

            Tak. A to je prosím vše. Jediná nahrávka! 


  
Diskografie:
Beatová horúčka 1965 – 70
Tu t´en vas                                    4:37   J. Čierny, nahráno 1969,  Opus 9013 2113,  Kč 44,- v roce 1989
                                                      CD sampler OPUS Production OP 0014 2331, 1994 (12)
Podle Julia Kinčeka Prax53


Žádné komentáře:

Okomentovat