sobota 18. ledna 2020

Jaromír Galeta - Union, PVC, Extenze, Věšák, Jan Bard, Metabo

Jaromír Galeta
                V Žilině u Nového Jičína se v roce 1956 narodil a žil rocker tělem i duší Jaromír Galeta, který měl přezdívku Matěj. V sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století zakládal jednu rockovou skupinu za druhou. Galeta byl baskytarista, který ale taky uměl na kytaru a foukací harmoniku. Svou první skupinu Union založil jako šestnáctiletý v roce 1972. Obsazení bylo: Jaromír Galeta – baskytara, Jaroslav „Kujar“ Kývala – bicí a zpěv, Jaroslav Bartoň – kytara a Vladimír Kusý – kytara a zpěv. Skupina vyhrávala po místních tancovačkách skladby rockových gigantů Deep Purple, Uriah Heep a dalších tehdejších rockových vzorů. Ale že  Union nebyla jen tak obyčejná skupina, hráli i své vlastní skladby. A těch nebylo zrovna málo – vlastní tvorba tvořila třicet procent! Jenže po roce na ni dopadla první rána. Galeta musel na vojnu. Na jeho místo baskytaristy nastoupil  Lev Kment a zároveň byl přijat i klávesista Luboš Nohavica z Nového Jičína.  Ovšem když se Galeta vrátil z vojny po dvou letech domů, skupina Union již neexistovala. V roce 1974 se rozpadla.
            Kytarista Jaroslav Bartoň po odchodu z Union nastupuje do skupiny Crocus ve Valašském Meziříčí, kde začal studovat na stavební průmyslovce právě v roce 1974. Později přešel do další valmezké skupiny Extremum osculum. A ještě později se stal kytaristou ostravské skupiny Citrón.
            Klávesista Luboš Nohavica se protáhl dalšími skupinami a dostal se v roce 1986 až do slovenské skupiny Gravis, která byla doprovodným tělesem zpěvačky Mariky Gombitové, když byl před tím, v letech 1983 až 85, v pražské skupině Abraxas. V devadesátých letech působil jako barový pianista se skupinou Rokopop v Praze.
            Jaromír Galeta se po návratu z vojny dostal ke spolupráci se skupinou PVC v Novém Jičíně. Tuto rockovou skupinu založil kytarista František Řehák. V sezónách 1977 – 78 hrála skupina v obsazení: František Řehák – sólová kytara, Jaromír Galeta – basová kytara, Mojmír Michna – bicí a Jaroslav Fiala – zpěv. Kapelou prošli ještě hudebníci Jiří Lamač (zpěvák a hráč na klávesy) a bubeníkem Ivo Dorotíkem (bratr proslulejšího valmezkého  Josefa Dorotíka).
            Kapela byla po dvou sezónách komunisty zakázána a rozpadla se. Galeta na další sezónu založil další skupinu Extenze. Tato velmi populární hardrocková skupina měla na repertoáru skladby Jethro Tull či Thin Lizzy. Ale opět také měli na repertoiru třicet procent vlastních skladeb! Extenze vyhrávala po hospodských zábavách a na různých soutěžích a přehlídkách „lidové tvořivosti mládeže", jak to bylo za komunistů zvykem. A opět byli po dvou sezónách zakázáni. Jaromír „Matěj“ Galeta hrál, jako obvykle na baskytaru, Jaroslav Kývala zpíval a hrál na bicí, sólovým kytaristou byl Jaroslav Bartoň a druhou kytaru a zpěv obstarával Jiří „Sladký“ Janovský. Jaroslav Bartoň souběžně s hraním v Extenzi hrál jako profík ve skupině Proto Pavla Nováka.
            Jenže Galeta se nedal. Byl to neuvěřitelně zatvrzelý rocker, organizátor i hudebník. Pro další sezónu dal dohromady další vynikající hard rockovou skupinu. Dostala název Věšák a hráli především vlastní skladby, které doplňovali převzatými skladbami rockovými, bluesovými a nebo i tehdy novou vlnou. A zase hráli po zábavách a nebo dělali koncerty. Věšák hrál až do svého zániku v roce 1985 v sestavě: Jaromír Galeta – baskytara, Otto „Baby“ Daněk – bicí a zpěv, Jaromír „Keřa“ Bruckner – kytara, Jindřich „Květák“ Kvita – kytara a Jaromír Kývala – sólový zpěv. Jindřich Kvita byl později kytaristou ostravské skupiny Citron. Bohužel v roce 1997 předčasně zemřel.
            Nezmar Galeta se z přebytku energie účastnil projektu ve Valašském Meziříčí, který dostal jméno Jan Bard.  Složení bylo zajímavé a překvapující: Jaromír Galeta – baskytara, Petr „Karkulka“ Randula – klávesy a zpěv, Roman Štěrba – bicí. V této sestavě zpívali vlastní hudbou podbarvené básně Václava Hraběte, Lawrence Ferlinghettiho, Gregory Corsa a dalších amerických básníků beat generation.
            Jaromír Galeta výše popsaným způsobem, kdy mu tehdejší komunistická moc, pomocí svých okresních a místních snaživců, neustále znepříjemňovala život a postupně každou skupinu zakázala, vydržel hudebně přežít až do poloviny osmdesátých let minulého století. V roce 1986 založil, po zákazu skupin Věšák a Jan Bard, už heavy metalovou skupinu Metabo. A opět to byla výtečná skupina, kterou později prošel, tehdy začínající rockový elév, František „Fanny“ Michalík. Metabo vyhrávalo po celém severu Moravy. Dokonce hráli jednou i v Polsku.
            Jenže ve svém posledním projektu Galeta skončil nadobro s aktivním hraním. Ne pro věčné problémy a komunistickou zvůlí, ale pro rozepře ve skupině. Z dnešní pohledu a z časového odstupu, kdy neznám všechny souvislosti, to bylo zbytečné. Ale i to, co Jaromír Galeta, rocker tělem a duší, pro celou oblast od Zlína, Valašského Meziříčí a Vsetína po Nový Jičín či Hranice, udělal je nedocenitelné.
podle Ewina Hrusky Prax56

Žádné komentáře:

Okomentovat