sobota 18. ledna 2020

The Fellows

The Fellows
Aby mohly v Brně vzniknout takové skupiny jako třeba Atlantis, Vulkán, Synkopy 61, Progress Organization a další, musely vzniknout v první polovině šedesátých let v Brně rock & rollové a big beatové skupiny a později bluesové skupiny. A The Felows patří mezi skupiny, které začínaly, bez kterých by to v pozdějších letech nešlo.
Vznik skupiny The Fellows spadá do roku 1963! V Brně na "štatlu", někde kolem tehdejšího fotoateliéru nazvaném Medvídek, se potkali Karel Vetchý, Lubomír Vidlička, Ivan Macourek a Pavel Dítě. Vetchý s Vidličkou chodili do stejné třídy a byli členy školního hudebního souboru.  Stejnou základní školu navštěvoval i budoucí gigant brněnské rockové scény – Ivo Křižan (kapelník a kytarista Stop The Gods).
Státní podnik Československé státní dráhy, dnešní ČD, tak jako většina ostatních mamutích státních podniků sdružovala pod svými křídly i různé organizace a spolky a kroužky. Díky nadšenci Zdeňkovi Bárovi, který byl saxofonista, mohly u ČSD fungovat dvě big beatové skupiny. Jednou byli právě The Fellows. Tou druhou skupinou byli The Lucifers. Bár jim dělal nehrajícího kapelníka.
Skupina The Fellows měla repertoir postavený na skladbách svých miláčků. A to byli Chuck Berry, Little Richard, Elvis Presley a podobní.  Zkrátka měli repertoár postavený na rock & rollu. V říjnu 1964 složila skupina přehrávací zkoušky a mohla veřejně vystupovat. Bigbít The Fellows hrával v sále Stadionu, v Besedním domě na Husově ulici, taky v sále restaurace Hvězda v Bystrci, nebo v „Žabinách“ v hotelu U Kozáků.
Mladých hudebníků se ve skupině vystřídalo několik. Nejznámější z nich byl Pavel Váně. Nastoupil do skupiny jako baskytarista v polovině roku 1965. Přišel ze skupiny Beatmongers. Váně měl nacvičeno několik instrumentálek „shadowsovského“ typu a po čase si místo u nástrojů s Vetchým vyměnili. Byl také iniciátorem vlastní tvorby.
            Pavel Váně si vzpomíná na jedno z prvních vystoupení bigbítové skupiny The Fellows mimo Brno, a to na Jižní Moravě ve Velkých Pavlovicích. Následky vstoupení odnesl totiž sníženými mravy na vysvědčení. 
            Na Váněho popud si do svého repertoiru začali The Fellows zařazovat razantnější skladby anglických Rolling Stones, Kinks a později Pretty Things. Rock & roll pomalu ale jistě odezníval. Skupina hostovala hojně na vystoupeních jiných brněnských skupin. Byli to The Shakers, The Ravens a nebo Synkopy 61.
            Někdy v první polovině roku 1966 snad vznikly nahrávky bigbítové skupiny The Fellows zaznamenané na MG pás v improvizovaném studiu v domě, kde sídlila kulturní agentura PKO, na brněnské Rivieře. Ale žádný zvukový materiál se nedochoval.
            Vetchý i Vidlička, byli vojenskou odvodovou komisí  „odvedeni“ a čekali nástup na vojnu v šestašedesátém roce. A protože v té době nikdo nikdy neznal dopředu přesný termín nástupu, vznikala tím jistá nervozita z očekávání. Nakonec nastoupil v určeném roce vojenskou službu pouze Vetchý a Vidlička až  o rok později. Ve skupině byla značná nejistota z nejisté budoucnosti a tak se  v roce 1967 stalo, že Váně dostal životní nabídku – dostal lano od Synkop 61. Nastoupil tam za Pavla Pokorného, který musel nastoupit na dva roky na vojnu.
            Po The Fellows se nedochovaly žádné nahrávky. Jen Pavel Váně zůstal věrný hudbě po celý život až do dnešních dnů.

podle Jiřího Donné  Prax56
foto archiv

Žádné komentáře:

Okomentovat