pondělí 27. ledna 2020

The Honey Girls

The Honey Girls

/ Bratislava/
Mina Knežová      lead guitar
Hana Nováková     rythm guitar and vocal
Anna Janišová     bass guitar
Adriana Kovačiková      drums
               
                The Honey Girls – „Medové dívky“ – nejlepší „dámská kapela“ na Slovensku a možná i v republice. (Ne-li nejlepší, tedy alespoň jedna z těch, které na toto označení mají nárok.)
            Skupina byla založena v lednu 1965 a jmenovala se Dominik. V roce 1967 se přejmenovala na The Honey Girls. Ochrannou ruku nad nimi drželi členové bratislavské skupiny The Buttons. Ti dokonce ve skupině zaskakovali, když bylo nutné. I přes své velmi krátké trvání si záhy skupinavydobyla mnoho úspěchů: absolvovala turné po Československu, vystupovala společně s předními československými beatovými skupinami, zúčastnila se festivalu beatmusic v Plzni a absolvovala desítky vystoupení v rodné Bratislavě. Skupina vystupovala v Atlon clubu, B – clubu nebo v PKO.
            V Bratislavské soutěži „Beat Show“, které se zúčastnila celá přehršle skupin z Bratislavy a širokého okolí, obsadily The Honey Girls v celkové klasifikaci čtvrté místo za kapelami Prúdy, Buttons a Gulový dolník.
            Většina členek skupiny měla za sebou delší praxi v jiných skupinách. Anna Janišová a Hana Nováková působily dříve ve skupině Dominik. Adriana Kováčiková hrála ve skupině Girls Angels. 
Uměleckou vedoucí skupiny byla od jejího založení Hanka Nováková.                                                                                Skupina vystoupila i na 1. Československém batovém festivalu. Těsně před festivalem skupina ale skončila a tak na festivalu vystoupila jako Sigi Dan Dick & Honey Girls. Sigi Dan si říkal kytarista Vlado Turčan. Po festivalu se Honey Girls rozpadly. Část skupiny přešla do skupiny Happiness, ve které už byly dámy v menšině.
                …. Toto je vše, co se mi po letech podařilo o skupině sehnat. Je to text, který napsal Jan Křtitel Sýkora ve své publikaci  Czechoslovak Beatmusic ´67 v Pantonu v roce 1968.

Jan Křtitel Sýkora 1968 a Aleš Opekar 2017

Žádné komentáře:

Okomentovat