sobota 18. ledna 2020

The Gentlemen


The Gentlemen

                O této skupině z Bratislavy se velice těžce shánějí informace. Skupinu tvořili mladí kluci, kteří se později stali významnými hudebníky na Slovensku. A tak musím psát o jednotlivých členech.
Ján Lehotský – klavírista, skladatel a zpěvák. Narodil se 16. dubna v Bratislavě.   
            V The Gentlemen hráli až do roku 1972 Marián Oberth – kytarista a skladatel. Narodil se v Bratislavě 24. června 1947. Vystudoval Stavební průmyslovku v Bratislavě a k tomu vystudoval Lidovou školu umění, obor housle.  V roce 1962 – 1965 hrál ve skupině Jolana. To byla jedna z prvních skupin nastupující slovenské beatové vlny. Ve skupině byli ještě M. Bednár, Ľudovít Nosko a Juraj Lihosit. Název skupiny je snad odvozen od prvních československých elektrických kytar značky Jolana. Po skupině se zachovala jediná nahrávka  - Šanghaj.
            Jolana se v roce 1965 rozpadla a Oberth společně s Lihositem, M. Šebom a Ľ. Tamškovičem založil skupinu The Young Quintet.  Skupina existovala do roku 1967 a potom ji Oberth opustil a začal vystupovat se skupinou The Gentlemen. To bylo v letech 1967 – 1972.
            The Gentleman byli od začátku orientovaní na rythm & blues. Však se také v lednu roku 1968 zúčastnili II. Jazzuniverziády v Českých Budějovicích. A tam zabodovali! Skončili druzí za olomouckými The Bluesmen. A předčili slavné brněnské Synkopy 61.  A hned bylo jasné, že na Slovensku se hraje pořádná hudba.
            Skupině vydala firma Supraphon čtyři singly. To bylo až v roce 1969. Jenže to už ve skupině hráli jiní hudebníci. Na první singl byly zařazeny skladby Ruby Tuesday a No Chance. Ruby Tuesday převzali od Rolling Stones a No Chance byla vlastní skladba, pod kterou je podepsán Lihosit/Mess.  Následně vyšel hned druhý singl se skladbami But I Do a The Strange Way.  But I Do převzali od The Everly Brothers a Podivná cesta byla skladbou vlastní, kterou napsali Oberth a S. Anderko. Z vlastních skladeb skupiny je patrné na jak vysoké skladatelské a invenční úrovni hudebníci byli. The Gentlemen hráli tehdy v sestavě: Ľudovít Nosko – zpěv a baskytara, Marian Oberth – kytara, flétna a zpěv, Štefan Farkaš – piano, varhany, fagot a zpěv a Anton Vičan – bicí a zpěv.
            Hudba The Gentlemen silně inklinovala k rythm & blues a jejich předělávky byly na tehdejší dobu velmi zajímavé a výborně se poslouchaly. Skupina ale z existenčních důvodů hrála hlavně v zahraničních angažmá. Posléze se změnilo personální obsazení kapely. Nosko a Oberth zůstali a přišli kytarista Vladimír Chvalný, a znamenitý zpěvák klávesák Ján Lehotský a u bicích byl Dodo Šošoka. Lehotský jen posílil rythm & bluesovou orientaci a ještě více zvýraznil jazzové vlivy. Šošokova manželka Tania dělala skupině manažera. Do konce roku 1969 ještě skupina vydala další tři singly. Na tom prvním byl hit skupiny The Bee Gees I´ve Got  A get Message to You se slovenským textem S. Anderka Mám pre teba list. Skladbou na druhé straně byla skladba Noska a D. Ursinyho Vášeň. Na tomto singlu bylo již změněné obsazení skupiny. V tiráži singlu je uvedena i manažerka Tania Šošoka. Ostatně je na jediné fotografii z obalu singlu, kterou s The Gentlemen uveřejňuji v záhlaví.
Ľudovít Nosko – zpěv a baskytara, Marian Oberth – kytara, flétna a zpěv, Vladimír Chvalný – kytara a zpěv a Dodo Šošoka – bicí.
            Vyšel ještě singl, který je třetí v pořadí. Na něm byla opět přejatá skladba Muny, Muny, Muny z pera  dvojice Heider-Holm a na druhé straně byla vlastní  Confession  Obertha a Anderka.
            A potom již nebylo nic. Hudebníci se rozešli svými cestami do jiných skupin. Po skupině zůstaly čtyři singly a vzpomínka na velmi osobitý sound a charakteristický zpěv. Je velkou škodou, že skupině nebylo umožněno vydat více skladeb ze svého repertoáru. Z těch několika snímků je patrné, že skupina měla veliký hudební potenciál a na koncertech musely rozhodně nahrávky znít dravěji a přirozeně soulověji. Je to veliká škoda, že skupina nemohla ralizovat alespoň jediné album, aneb jak jsme tehdy říkali LP.

   


Diskografie:
Fučí vlak                                                  1968, 29. února
Ruby Tuesday / No Chance                     1969, Supraphon  043 0662
But I Do / The Strange Way                    1969, Supraphon  043 0663
Munny, Munny, Munny / Confession      1969, Supraphon 043 0848
Mám pre teba list / Vášeň                        1969, Supraphon, 043 0701
Prax59
Hudební archiv:       Fučí vlak        No Chance    Muny, Muny, Muny   Confession            
                                                                 Ruby Tuesday                   The Strange Way                     But I Do

Žádné komentáře:

Okomentovat