sobota 8. února 2020

Jan "Honza" Hrůza


Jan "Honza" Hrůza
Jan Hrůza se narodil v Užhorodě dne  27. srpna 1937. Ten patřil kdysi, před II. Světovou válkou k Československé republice. Bylo to hlavní město Zakarpatské Ukrajiny. Odmaturoval v Praze a zpívat začal, když byl na vojně v Prostějově. V letech 1960 až 63 založil a vedl divadélko MaSaKr (Malý satirický kroužek) na jehož činnosti se podílel také jako autor, herec a zpěvák.
Od roku 1963 byl zpěvákem skupiny Komety. Tam se proslavil svým nepřekonatelným provedením skladby Do You Love Me. V roce 1966 se podílel na vzniku legendárního Music f Clubu. V klubu byl stálým konferenciérem a do programové nabídky přispíval řadou komponovaných pořadů jež spojovaly reprodukovanou hudbu s filmovými ukázkami. Byly to pořady Laskavý démon, Psychedelic sound 1, 2, Strach, hrůza a lidé. V roce 1968 založil časopis Pop Music Express a více než rok byl jeho šéfredaktorem. V roce 1971 byl u zrodu Dynacord Clubu na pražských Vinohradech. Později byl tento klub přejmenován na Dvojku.
Jako publicista se projevoval především v Pop Music Expressu a někdy přispíval i do Melodie. Krátkou dobu se věnoval produkci desek pro Panton a od konce sedmdesátých let se věnuje diskotékám jako disc-jockey.



© by Jan Křtitel Sýkora 

Žádné komentáře:

Okomentovat