pátek 14. února 2020

Impuls

Impuls
Tento jazz-rockový soubor špičkové úrovně má hodně hluboké kořeny v jazzu. V roce 1929 se narodil v Praze, a to hned 1. února, Karel Vejvoda. S jazzem začínal jako kytarista ve školním orchestru. Později tento amatér a autodidakt na kytaru prošel spoustou jazzových orchestrů větších i menších. Převážně hrával na kontrabas. Znal se se spoustou předních jazzmenů. Začátkem sedmdesátých let si založil skupinu Jazz Nova. Skupina hrála v obsazení Eugen Jegorov, Vincenc Kummer, V. Klinger, V. Žižka a Karel Vejvoda. Později s Jazz Nova hrávali Aleš Charvát a Jaromír Helešic. Občas si s Jazz Novo zahrál kytarista Rudolf Dašek a nebo také bubeník V. Plachetka a basista V. Švec.
V roce 1974 se Jazz Nova zcela přeskupila. Její obsazení bylo následující:
Zdeněk Fischer – el. Kytara, Michal Gera – trumpeta, el. trumpeta a křídlovka, Pavel Kostiuk – klávesy, Alexander Čihař -  el. Basa a Jaromír Helešic – bicí a perkuse.
Skupina dostala nový název ve smyslu toho, co parta hrála – Impuls. Směřovali k elektrickému jazzu a protože všichni hráči byli velmi výborně technicky vybaveni, šlo jim to velmi dobře. Navíc Fišer a Helešic prošli rockovými kapelami a tak svým skladbám dovedli dát svižnost i údernost a zkratkovitost rockových skladeb. V roce 1976 nahradil Lexu Čihaře kontrabasista František Uhlíř. Jeho příchodem se kapela posunula svou hudbou více do jazzu. Především byli inspirováni Milesem Davisem.
Skupina se  Impuls se přiblížila širší hudební veřejnosti tím, že vystoupila na prestižní akci: hrála na Jazzové dílně v roce 1975. Skupina pilně vyhrávala a dopracovala se k titulu „evropská extratřída“ – ten získala v roce 1975 na Československém amatérském jazzovém festivalu.
Impuls hrál a jamoval v nezměněném obsazení od roku 1974 až do roku 1981. To je docela neuvěřitelný personální výkon! To tak často v našich krajinách nebylo zvykem. V původním obsazení natočil Impuls dokonce i desky. Natočili jedno LP a jedno EP! Zůstala po nich stopa ve vinylu. A to se nepodařilo každému. Impuls to dokázal.
V roce 1977 v břevnovském studiu Pantonu natočili eponymní LP Impuls. Skladby na albu napsali Kostiuk, Fišer, Uhlíř a Gera. Jednotlivé kompozice docela hezky komentují tehdejší dobu. Skladby se jmenovaly: Horní konec, dolní konec, Červánky, Osmikráska, V klidu a pohodě, Sextant, Cumulus, Rico, Povidlové hody.
Ještě v roce 1976 natočili EP pro Panton, kde byla na každé straně jedna skladba. Byly to Babí léto a Kdo jinému jámu kopá. Ve studiu na Strahově byli Helešic, Gera, Fišer, Kostiuk a host Lexa Čihař.







© by Jiří Starý

Žádné komentáře:

Okomentovat