sobota 15. února 2020

Jablkoň

Jablkoň

Jablkoň je setkáním Georga Friedricha Händela s pračlověkem.

Tato velmi stručná charakteristika publicisty Jiřího Černého asi nejlépe vystihuje svéráznou hudbu ryze české (pražské) skupiny, která se s nevšedním nadhledem pohybuje na hranicích moderní vážné hudby a popu

V roce 1975 bylo založeno kytarové duo Jablkoň. Teprve po dvou letech se skupina opovážila vystoupit na veřejnosti. Zakladatelem Jablkoně byl především Ingo Bellman. Bellmann pocházel ze starého rodu, jehož jméno nosily i známé osobnosti, například švédský básník, pražský zvonař či mecenáš výtvarného umění. Narodil se 30. prosince 1949 v Praze, kde vystudoval ČVUT i kytaru u profesora Milana Tesaře.Od roku 1977 vystupovali ve složení : Ingo Bellman (*1942 - +2012) – zpěv, kytara, Michal Němec – kytara, zpěv, percussion a Ivan Podobský – bicí, percussion a zpěv. V té době se zúčastňovali nejrůznějších hudebních festivalů a to jak folkových, tak i jazzových. Hudba Jablkoně se pohybuje na hranici experimentální hudby a jazzu. Byli na festivalech Pražské jazzové dny, Vokalíza či Porta. Skladby jsou někdy otextovány, ale to je spíše výjimka. Texty píše pro Jablkoň Zuzana Němcová. Ingo Bellman opustil skupinu v roce 1994.

Po pádu komunistického režimu v roce 1989 skupina začala vystupovat především v Německu, Belgii a Holandsku. V roce 1994 nahradil zakládajícího člena Ingo Bellmana Ďuši Budeč, jenž byl po odchodu nahrazem Johnny Jůdlem. Zakládajícího bubeníka Ivana Podobského nahradil Petr Chlouba. V roce 2005 se k Jablkoni připojila zpívajíci saxofonistka Anna Duchoňová. V roce 2013 ji nahradila zpěvačka Marie Puttnerová.

V současnosti ji tvoří Michal Němec (zpěv, kytara), Martin Carvan (kytara), Johnny Jůdl (baskytara, fagot), Petr Chlouba (bicí, perkuse) a Marie Puttnerová (zpěv). Skupina také někdy vystupuje pouze ve dvojici Michal Němec a Marie Puttnerová pod názvem Půljablnoň. 



















Hudební ukázky

© by Josef  Vlček


Žádné komentáře:

Okomentovat