sobota 8. února 2020

Jan Hrubý

Jan Hrubý

Houslista a skladatel Jan Hrubý se narodil 3. prosince 1948 v Praze a hru na housle studoval na pražské konzervatoři u paní profesorky Gity Morenové v letech 1964 až 1968. Později studoval soukromě u violisty Ladislava Černého.
Založil si vlastní skupinu Reciprocity jež existovala pět let od roku 1968. V roce 1975 se stal Jan Hrubý kapelníkem E.T.C…. to bylo až do roku 1982, kdy byl Mišík zakázán. V osmdesátém třetím nastoupil do Andrštova Blues Bandu. Po roce nastoupil do Framus 5 kde byl dvě sezóny a koncem roku 1986 obnovil E.T.C…. Ale je nutno poznamenat, že v průběhu Mišíkova zákazu s ním jezdil po jednotlivých štacích, kde Vladimír hrál na kytaru a zpíval a Honza Hrubý mistrovsky doplňoval svými houslemi. Vlastním záznam ze sedmdesátých let, který pořídil zvukař v klubu na vysokoškolských kolejích jež se tenkrát jmenovaly Leninovy koleje. Ten záznam je takový, že nevíte, zda to někdo nenatočil nedávno načerno třeba ve zlínském Golemu Jirky Devátého. Třeba.
Poslechněte si Jana Hrubého ve skladbách Když se zešeří,  Sadem, lesem, parkem. Další nahrávky najdete v hudebním archivu Vladimíra Mišíka, ale hlavně v archivu, který má odkaz níže.
V sedmdesátých let patřil Hrubý k předním postavám nastupující generace rockových hráčů. Spolupracoval ale i s folkaři. Objevoval se na koncertech folkových , jazzových a rockových muzikantů ČDG. To bylo volné sdružení Čundrgrund a nebo také Čundrground. Nahrával pro Vladimíra Mertu na jeho prvním československém albu.
Jeho stylová otevřenost se projevila  plně po založení Etc… Skupina patřila k prvním v naší rockové historii, komu se podařilo vymanit a vymknout z módních stylů a najít vlastní výraz, do nějž naprosto přirozeně  zapojena silná textová složka. Tady musím připomenout slovenský příklad – Pavol Hammel a Prúdy.
Jan Hrubý se uplatnil jako studiový hráč. Natáčel pro Marsyas, Country Beat Jiřího Brabce, Jiřího Schellingera, Jana Spáleného, Luboše Andršta, Marthy Elefteriadu i Hany Hegerové. Jako aranžér se podepsal na albu Framus 5 Kolej Yesterday. Napsal hodně skladeb na texty Petra Skoumala a nebo Jiřího Dědečka a  Pavla Šruta. Dělá také filmovou hudbu s Petrem Skoumal a nebo s Vladimírem Mertou.
Jan Hrubý po odchodu z Etc… , který byl vynucen jeho láskou k alkoholu, jež se stupňovala, se dal postupně dohromady a v roce vydal svou první desku. Dostala název Cesta na severozápad a vyšla v roce 1992. Natočil ji s Rudou Hálkem (klávesy a akordeon), Janem Kolářem (hoboj), Pavlem Skalou (bicí a percussion), Jaroslavem Nejezchlebou (violoncello), Emilem Poláchem (fagot) a Pavlem Skalou (bicí) v Mirdově nahrávacím studiu ve studiu Na útesu. Potom se na čas na československé hudební scéně odmlčel, protože cestoval s kapelou po Irsku i severní Francii . Seznámil se s Peterem Mustilem a s ním koncertoval. Další album již bylo se skupinou nazvanou Kukulín. Ve studiu nahrávali ve složení: Hrubý – housle, klávesy a viola, Peter Mustil – zpěv, Jan Kolář – hoboj, klávesy, moog a anglický roh, Ruda Hálek – klávesy a akordeon, Michal Pavlíček – kytara, Jiří Veselý – baskytara, Jaroslav Petrásek a Pavel Skala – bicí.  Ve studiu byl také Smyčcový kvartet Martinů. Jako další hudebníci jsou ještě uvedeni Tereza Jandová (hoboj), Jindřich Kolář (lesní roh),Emil Polách (fagot), an Hasenöhrl a Aleš Dvořák. Album dostalo názvy dva: Arthur´s Stone a Taste Of Guinness. Hrubý hraje své vlastní skladby, ale pokud vynecháte anglický zpěv Mustila, potom nevíte, zda jsou to moravské lidové a nebo písně z atlantického pobřeží. Hrubý se stal nadnárodním muzikantem.
V roce 1998 v září až říjnu točil Honza Hrubý se skupinou Kukulín další album a to se jmenovalo Středozem.  Natáčeli ve studiu Bluesberg v Otvovicích. Již samotný název nám připomíná, že zde určitě bude nějaká připomínka hobitů a slavné cesty tam a zase zpět. Názvy skladeb jdou krásně logicky česko – irsky za sebou: Rocková hospoda na řece Orbu, Hudba Ainur, Duch plzeňských sklepů, Lady G, Obraz Pietera Brueghela, La Bataille, Tom Bombadil, Selský tanec, Laputa, Marango, Let Orlů. Co skladba to perla. Album nahrál Hrubý s Janem Kolářem (hoboj, bombard, moog, akordeon, bicí, zpěv a programování kláves) a Rudou Hálkem (akordeon a zpěv).
S Gulliver Company Honza Hrubý natočil album Balady 2. Na albu se střídají irské lidovky se skladbami Hrubého. Bradley Stratton zpíval skladby Courtin In The Kitchen a Rosin The Bow. Zbytek skladeb zpívala Jana Levitová a Jan Kolář. Gulliver Company ve studiu Jiřího Chlumeckého a Mirdově hudebním studiu tvořili: Jana  Levitová (zpěv), Bradley Stratton (zpěv), Jan Hrubý (housle a kytara), Jan Kolář (zpěv, hoboj, akordeon, klávesy, krumboru), Martin Čech (flétna a Pannova flétna), Petr ″Kulich″ Pokorný (akustická kytara), Václav Třešňák (akordeon), Aleš Zimolka (kotle, triangl, bubínek), Hana Horká (zpěv) a Jiří Hannsmann (zpěv).
Alba, která vydává Honza Hrubý jsou tak nadčasová, že posluchač neobeznámený důvěrněji s touto hudbou neví, zda hudba byla nahrána před lety a nebo se jedná o nejnovější titul. A pokud vynecháme jazyk, kterým se právě zpívá, pak ani nevíme, zda jsou to skladby původem z Moravy, severní a západní Francie a nebo z Irska či Welsu.
Jan Hrubý po roce 1989 vystupuje na koncertech opět s Vladimírem Mišíkem a E.T.C…, Lubošem Andrštem, s Michalem Prokopem a Nu-triem. S Kukulínem objíždí Evropu a pokud je doma, pak koncertuje po republice s oblíbenými muzikanty a celkem pravidelně vydává alba.
Ještě v roce 2022 vystupuje s Michalem Prokopem a Triem a předvádí naprosto skvělou a bezchybnou hru.
  
Podle Petra Dorůžky Prax53




Žádné komentáře:

Okomentovat