středa 19. února 2020

Jiří Janda

Jiří Janda

Jiří Janda je v Československu jeden z předních průkopníků rock & rollu. Byl to "první československý rock & rollový saxofonista"!
Jiří se narodil 14. ledna 1941 v Praze. Opustil nás v prosinci 2020. Tento mládenec se po maturitě vyučil opravářem televizorů (sic!)! To bylo pro rockového muzikanta nesmírně důležité. Hudební vzdělání získal jako dítě v Kulínského dětském sboru, tři roky se učil hrát na klavír a od čtrnácti let si přibral i klarinet. Ještě ve třiceti letech se začal učit na příčnou flétnu.

Hrát začal se školní skupinou  jako klarinetista. Pak se věnoval dixielandu a to společně s Ivanem Mládkem, Jan Antonínem Pacákem a Karlem Svobodou. To všechno byli mladí kluci. Tehdy.
Nástup rock & rollu jej zastihl ve skupině Sputnici, kde hrál na tenorsaxofon. Do této party přivedl svého mladšího bratra Petra Jandu.. V sezóně 1964-66 hrál se skupinou Karkulka a příležitostně i s jinými skupinami. To ale bylo na základě toho, že se všichni mezi sebou znali: a tak z toho gigantického kadlubu vzniklo hned několik kapel – Country beat, Mefisto a Olympic.
Jiří Janda také několik roků vydělával peníze jako naprosto komerční muzikant v zahraničí se skupinami, které za tímto živobytím vyjížděly.
Na začátku sedmdesátých let se Jiří Janda pokusil navázat na celkem slavné začátky a hrál ve skupině Orient
            Po rozpadu kapely se vrátil ke svému původnímu povolání a jako hudebník vystupoval pouze sporadicky v éře návratu rock & rollového revivalu. To si zahrál i s Miky Volkem v jeho revivalových kapelách.
V první polovině osmdesátých let začal spolupracovat se skupinou Oliver. Jenže to natočili jednu skladbu Věčnej hlad na singl a tím vše skončilo. V hudebním tisku se jeho jménu již nevyskytuje.
Jiří Janda se narodil v roce 1941 a zemřel v roce 2020 na covid.
                                                                Batři Jiří a Petr Jandové

Hudební ukázky

Jan Křtitel Sýkora

Žádné komentáře:

Okomentovat