úterý 18. února 2020

Matúš Jakabčic

Matúš Jakabčic

Kytarista, aranžér, pedagog a band leader se narodil 14. září 1961 v Bratislavě.

   V roce 1975 odmaturoval a potom se dostal na studium teorie kybernetiky na universitě v Bratislavě.  V roce 1984 byl promován na RNDr. Jenže k tomu studoval v letech 1976 až 1980 klasickou kytaru na lidové konzervatoři v Bratislavě. Hrál v několika amatérských skupinách a v roce 1983 hrál v zajímavé kapele Stop Time. V tomto souboru se tehdy krystalizoval nástup nové generace jazzových  a jazzrockových hudebníků. Tehdy byli ve Stop Timu s kytaristou Jakabčicem muzikanti: J. Štubnia-piano, J. Griglák-baskytara, O. Petráš-bicí.

   Jakubčic používá dvě kytary pro něj vyrobené Milošem Klasou. A k tomu používá někdy ještě Gibson ES-175, Fender De Luxe Stratocaster, Fender Standard Stratocaster, Ovation, nylonovou klasickou kytaru Prudentio Saez a 12strunou akustickou kytaru Kostka

   Jakabčic působil od roku 1985 jako profesionální hudebník v Tanečním orchestru československé televize v Bratislave. Pro tento velký ansambl aranžuje i skládá . Jako kytarista se prezentuje na samostatných kytarových vystoupeních po Bratislavě, ale také na akcích Gitariáda (v letech 1984 až 1986),  Blues na Dunaji (1985), Bratislavské jazzové dny (1986).

   Od roku 1986 působí Matúš Jakabčic v jazzových formacích Esprit, Kvarteto Dušana Húščavy. Ale zároveň se vyskytoval tento kytarista v doprovodné skupině Petera Lipy a zastupoval v duetu s Andrejom Šebanom.

   V roce 1995 absolvoval Berklee College of Music v Bostone, kde získal cenu Charlese Minguse. 

Matúš Jakabčic je jedním z nejúspěšnějších jazzových hudebníků generace, která se doposud uplatnila na jazzové  a jazzrockové hudební scéně.

Ještě mohu říci, že  tento kytarista měl vzory u takových velikánů, jako byli Kenny Burrel či Wes Montgomery. Dokonale se dostal i do fusion music.

Dnes již starší pán jest jedničkou mezi slovenskými kytaristy.

Informace: https://www.casopismuzikus.cz/clanky/matus-jakabcic

 


Diskografie: https://www.discogs.com/artist/2161245-Mat%C3%BA%C5%A1-Jakab%C4%8Dic

© by Igor Wasserberger


Žádné komentáře:

Okomentovat