středa 19. února 2020

Petr Janda

Petr Janda
Je bratrem Jiřího a Slávka Jandy. 
Petr se narodil 2. května 1942. Tatínek byl koncertním mistrem v Praze. Petr také zpíval v Kulínského dětském sboru. Od devíti let se učil na violu u V. Fraita. Jenže ve čtrnácti se dostal ke kytaře a jako autodidakt se dopracoval k vrcholu kytarového umění. Můžeme mít jakékoli výhrady k Jandově tvorbě, ale Petr Janda patří bezesporu k předním československým rockovým kytaristům, zpěvákům a skladatelům.
Jako student hrál krátce na kytaru a klarinet v dixielandovém souboru. To ovšem netrvalo dlouho.maturoval na Všeobecné jedenáctileté škole v Praze v roce 1960 a  pak se vyučil spojovacím mechanikem. Výuční obor ukončil v ,roce  1960. a pak se šel učit znovu. Učil se na učilišti spojovacím mechanikem. Výuční list dostal v roce 1962. potom pracoval tři roky v oboru!
Petr se nadchl koncem padesátých let pro rock & roll. Jeho miláčky byli Bill Halley, Little Richard a Elvis Presley. Tři roky hrál a na kytaru v průkopnické skupině Sputnici. Ze Sputniků odešel a okamžitě vytvořil skupinu Big Beat Quintet. Hned na to vstoupil do skupiny Karkulka. To bylo v roce 1963. Karkulka se chvíli na to přejmenovala na Olympic a bylo to.
Od té doby je Petr Janda kapelníkem Olympicu.
Můžeme mít proti Jandovi výhrady, ale nemůžeme mu upřít to, že to byl jeden z hlavních kytaristů československého rocku šedesátých let. A pak, vzpomeňte na nejslavnější hity Olympicu! 
Petr Janda dodělal, na rozdíl od mnoha jiných, konzervatoř. Absolvoval u Harry Macourka suitou Kontrasty pro symfonický orchestr a jazzrockovou skupinu.
Ačkoli můžeme mít výhrady vůči posledním aktivitám Olympicu, nemůžeme jim odepřít nejgeniálnější skladby československého big beatu. Řekněme si v namátkovém pořadí skladby, jež byly mega hity! Mary, Dej mi víc své lásky, Dynamit, Jasná zpráva, Krásná neznámá, Kufr, Pták Rosomák , Kufr, Osmý den, ... etc... etc... etc... 
Petr Janda patří mezi legendy našeho rocku. Jednoznačně, no ne?


Všechny nahrávky Olympicu můžete koupit na www.supraphoneline.cz

podle Jana Křtitele Sýkory Prax52

Žádné komentáře:

Okomentovat