pondělí 17. února 2020

Růžena „Rozina“ Jadrná

Růžena „Rozina“ Jadrná

Rozina Jadrná připravuje hudební program                    Foto: Olga Kopecká (Valeská)


Jestli je v nebi rádio, Rozina tam vysílá, rock,jazzrock, bluesrock, hardrock, metal, punk ... zkrátká vysílá pro radost ...


Dlouhá léta patřily její pořady k těm nejposlouchanějším na vlnách české a slovenské redakce Rádia Svobodná Evropa – alespoň soudě podle ohlasů posluchačů. I přes železnou oponu jí ve druhé polovině šedesátých let chodilo až dvě stě dopisů denně.
Růžena Jadrná se narodila 27. prosince 1924 v Hradci Králové. Maminka jí zemřela roku 1925, otec se ještě dvakrát oženil, ale zemřel roku 1946 ve věku 56 let. Rozina Jadrná byla jedináček, vyrůstala s nevlastním bratrem, synem třetí otcovy ženy. Trpěla tuberkulózou. Vychodila měšťanskou školu v Chlumci, tři ročníky rodinné školy v Praze a do roku 1946 studovala v Praze učitelský kurz. V roce 1948 pracovala v administraci odborářského deníku Práce. 
Navštěvovala v Praze herecké a hlasové kurzy a vystupovala v Malostranské besedě. Na schůzi 25. února 1948 v deníku Práce se neudržela, a jak uvádí Jožka Pejskar, „nazvala Antonína Zápotockého termínem ze světa zvířat“. Práce byl ale deník Ústřední rady odborů a Zápotocký její předseda… Rozina Jadrná se rozhodla odejít ze země. Emigrovala 27. března 1948; odjela na údajný výlet na Šumavu a na vycházce se „ztratila“ u Železné Rudy, poblíž hotelu Prokop na Špičáku. 30. března dorazila do uprchlického tábora v Gerdeschule u Regensburgu v Západním Německu.   
První roky se protloukala v Paříži, kde se stala na doporučení Jiřího Voskovce pracovnicí vysílání francouzského rozhlasového vysílání pro Československo. Pracovali tam také hlasatel Jiří Karnet či komik Jára Kohout, s nímž hrála i v krajanském divadle Maryša. Podle Pejskara dokonce hrála i se začínajícím mimem Marcelem Marceauem. 
Na jaře 1951 se přesunula do Mnichova, kde se rozjíždělo vysílání Rozhlasové stanice Svobodná Evropa. Rozina Jadrná tam začala pracovat jako hlasatelka a herečka v produkčním oddělení. Moderátorkou hudebních pořadů se stala až později. Program „Odpoledne s hudbou“ se na Svobodné Evropě poprvé vysílal 15. února 1965. Po úvodní skladbě se moderátorka uvedla: „Nazdar děvčata, nazdar chlapci, tady je Rozina.“ 
Tříhodinový hudební pořad přinášel jazz a zejména rock. Vystupovali tu kromě Roziny Jadrné také Jan Měkota „Honza Douba“ a Ludovít Šebesta „Ludo Dvorský“. Večerní program „Zuzana“ pak moderoval Jiří Planner. 
Zařazením hudebních pořadů pro mladé učinilo vysílání Rádia Svobodná Evropa v šedesátých letech skutečně významný krok. Pořad si získal širokou popularitu. Rozina Jadrná se jako moderátorka hudebních pořadů doslova proslavila. Žila svým pořadem, pamatovala si značky posluchačů, jejich zájmy i příběhy, které jí různými cestami posílali. Vysílání připravovala nejen obsahově, ale vytvářela k němu i originální atmosféru, která v je rozhlasovém vysílání ojedinělá – podle svědků si studio během vysílání vždy různě vyzdobila a přes všemožná bezpečnostní nařízení nebyly výjimkou ani zapálené svíčky… Odezva byla mimořádná. Posluchači psali, svěřovali se, nacházeli v Rozině přítele. Ač je to neuvěřitelné, přes neprostupnou hranici, přes rušení a cenzuru lidský kontakt nešlo zničit.
Její způsob komunikace s posluchači dobře vystihl Jan Schneider: „U přijímačů jsme měli pocit, že si s náma povídá tváří v tvář. Osobně empatický přístup moderátora při živém vysílání tehdy zdaleka nebyl běžný, a v komunistickém státním rozhlase už vůbec ne. Rozina si patrně vedla kartotéku, kam si značila střípky informací z dopisů svých posluchačů, a pak je překvapovala cílenými otázkami nebo slovy účasti nad jejich problémy. Díky tomu měli posluchači pocit téměř rodinné sounáležitosti, i když jsme se znali jen pod přezdívkami. Použít své pravé jméno v dopise do "štvavého hnízda řízeného nepřátelskými špionážními centrálami" by pro odesilatele znamenalo přímou pozvánku k výslechům na státní bezpečnosti. A tak Rozina pouštěla písničky a laskavá slovíčka pro všelijaké Bábinky, Jarky z Vysočiny, Evy z Chropyně, případně Medvídka Pú (můj tehdejší nick). 
Přiznám se, že jsem její hudební vkus nesdílel, mně více vyhovoval tvrdší rock než francouzské šansony či její protežovaný Little Drummer Boy. Rozina ale ochotně vyhovovala všem hudebním přáním svých posluchačů, která se podařilo z Československa do rádia doručit, a svým přehledem o archivu gramodesek v RFE byla pověstná i mezi kolegy z ostatních hudebních redakcí.
Rozinino vysílací okénko se otevíralo v sobotu od 15:10 a zahajoval je britský zpěvák a hvízdač Roger Whittaker skladbou New World in the Morning.
  Rozina Jadrná měla vynikající vztah ke svému okolí. Podle zprávy agenta Státní bezpečnosti „Pleye“ (Pavla Minaříka) se stal její byt po 21. srpnu 1968 průchozím bytem uprchlíků z Československa, spávalo tam i dvacet lidí. Jen Rozina Jadrná pojala vůči Minaříkovi nedůvěru a označovala ho za špicla. Byla jediná, kdo ohlásil, že jí Minařík ukradl materiály, byla jediná, která před ním varovala. V září 1971 se provdala za Karla Pokorného, mladšího o více než dvacet let. Pro všechny to prý bylo překvapení.
Zemřela 1. dubna 1988 v Mnichově. Státní bezpečnost zachytila telefonát posluchače, který si říkal „Edgar“ a informoval do Mnichova z Prahy, že 13. května 1988 se má konat v kostele Nejsvětějšího srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad zádušní mše za Rozinu Jadrnou. 



V roce 2023 začali pamětníci realizovat facebookové stránky Roziny Jadrné, kde najdete zajímavé fotografie  i příběhy a poznámky. 
Podle PhDr. Prokopa Tomka  Prax67 a Prax71

Žádné komentáře:

Okomentovat