sobota 8. února 2020

Václav Hrabě

Václav Hrabě

Básník Václav Hrabě se narodil v 13. června 1940 v Příbrami a vyrůstal v Lochovicích. To je obec v okrese Beroun. V roce 1957 odmaturoval na SVVŠ v Hořovicích. Tam také hrál na klarinet v místním amatérském jazzovém orchestru. Zkoušel i hrát na saxofon. Jeho tatínek byl železniční dělník a maminka pracovala v zemědělství.
Po maturitě se dostal na pedagogickou fakultu UK v Praze, kterou studoval v letech 1957 až 1961. Jeho oborem byl český jazyk a dějepis. V průběhu studia Václav Hrabě hrával se skupinami Dixie 24 a také na jam-sessions v pražských klubech v Redutě, Olympicu, Pygmalionu, Klubu stavařů a v hostinci U Linkeho na Betlémském náměstí. V roce 1960 se seznámil se svou budoucí manželkou Olgou. V roce 1961 bydlel s Olgou v podkrovní místnosti na Malostranském náměstí. Tehdy dokončil studia, ale bez závěrečných státních zkoušek.
A tak nebyl důvod k tomu, aby mu byl odložen nástup do základní vojenské služby, kterou strávil převážně v nemocnici. To bylo v letech 1961 až 1963. Z tohoto období pochází také část jeho básnické tvorby. Po návratu z vojny se Václav Hrabě přestěhoval do nového bytu v Jánské ulici na Malé Straně a všechny své síly vložil do své literární práce. Mezitím se jej snažili umístit jako učitele do Kraslic, ale Hrabě doufal v to, že se mu podaří udržet v Praze a tak raději dělal jako pomocný dělník. Koncem roku 1964 se stal knihovníkem v Městské knihovně v Praze. Na jaře roku 1964 se s ním jeho žena Olga rozvádí a Václav je na podzim toho roku konečně zaměstnán v Praze 5 jako učitel v Nepomucké ulici. V roce 1965 byl spoluautorem rozhovoru s Allanem Ginsbergem a reportáže o jeho vystoupení v divadle Viola pro časopis Divoké víno.
5. března 1965 se po návratu domů, po třetí hodině ráno, uložil ke spaní a přitopil si plynovým sporákem. Plamen jednoho hořáku ale uhasl a básník Václav Hrabě se udusil kysličníkem uhelnatým.
Se svou poezií vystupoval v recitačních pořadech především v divadle Viola.
Jeho tvorba byla na dlouhá léta pro širokou veřejnost „zapomenuta“. V době Československého jara se podařilo ještě vydat na poslední chvíli jedinou sbírku. Dostala název Stoptime a vyšla v roce 1969. Po mnoha letech vyšla Hrabětovi druhá sbírka. Ta dostala název Blues v modré a bílé. Vyšla po osmnácti letech, v roce 1977. Na tom měl velkou zásluhu PhDr. Miroslav Kovářík neboť již Stoptime vyšel jeho zásluhou.
Vztah Hraběte k moderní hudbě byl dán jeho vztahem k beatnické poezii. Jeho básně jsou psány ve dvanáctitaktovém rytmu blues. Svými básněmi po letech ovlivnil a oslovil především Vladimíra Mišíka. Ten zhudebnil několik jeho textů, jež se staly nesmrtelnými hity československé rockové scény.
Tady musím připomenout důležitého muže české poezie. Je jím PhDr. Miroslav Kovářík.
Kovářík se narodil se 15. srpna 1934 v Praze. Vystudoval obor český jazyk a ruský jazyk na Vysoké škole pedagogické v Praze (1961). Českou literaturu a literární vědu studoval též na Filozofické fakultě UK. Titul PhDr. Získal v roce 2001.
Zprvu působil jako učitel (1953 – 1961), poté jako odborný pracovník Okresního muzea v Mostě (1961 – 1967), posléze jako redaktor Československého rozhlasu (1967 – 1972), od té doby byl ve svobodné povolání.
Během svého severočeského působení založil v Litvínově Docela malé divadlo (zrušeno 1969), kde uváděl poezii Jiřího Ortena, Václava Hraběte, Ivana Diviše, Jana Zahradníčka i dalších básníků, 1965 -1973 vystupoval i ve folkových pořadech Karla Kryla, Jaroslava Hutky a Vladimíra Merty, avšak proslulosti dosáhl především zásluhou textappealového cyklu Zelené peří, který koncipoval v pražském klubu Rubín (1976 – 1991) a v němž se programově věnoval mladým začínajícím autorům. Od 1993 nalezl pořad pod stejným názvem rozhlasovou podobu na stanici Praha. V Českém rozhlase moderoval i Dobré jitro. Editorsky zpřístupnil zejména dílo Václava Hraběte, od 1990 přispíval do časopisu Tvar. Systematicky se zaměřuje na poezii beatnické vlny 60. let a křesťansky orientované básníky. Jeho způsob recitace, tvořící syntézu slovního, pohybového a rytmicky ozvláštněného přístupu k textu, se do jisté míry stal normativní položkou české interpretace.
Jeho mnohostranné aktivity se dočkaly několika ocenění (1973 – 1975 Zlatá kytara, 1976 Zlatá Porta, 1997 Jubilejní trampská Porta).
Milovníci poezie a mladí či začínající básníci znají jeho poetické pořady a literární pásma: Zelené peří (1976 – 1990); Slyšet se navzájem (1978 – 1991); Hledám tě v tomto městě; Znamení moci; Horečka; Peklo tvého nebe; Mácha-blues; Beat generation.
Kovářík se podílel na vydání sbírek Václav Hrabě: Stop-time (1969); almanach Zelené peří (1987); Václav Hrabě: Blues pro bláznivou holku (1990).
Prax53

Žádné komentáře:

Okomentovat