úterý 24. března 2020

Antoním Matzner


Antonín Matzner
Antoní Matzner, Michael Prostějovský a Vladimír Poštulka
Tento teoretik, producent, pedagog, hudební režisér se narodil 22. srpna 1944 v Plzni. Po maturitě na SVVŠ studoval klavír u Marty Mikelkové a skladbu u Josefa Bartovského, Bořivoje Mikoty a Františka Kováříčka. V 1960 založil v Plzni jazzklub. Začal také publikovat články v Mladém světě, Hudebních rozhledech, Melodii, Aktualitách Melodie, Hudba-spev-tanec, Jazzbulletin, Slovenská hudba….. Důležité bylo to, že pracoval v redakční radě Melodie. V roce 1983 se stal předsedou nově vzniklé České jazzové společnosti, byl i ve výborech festivalů Bratislavská lyra a Mezinárodní jazzový festival Praha, byl členem různých poradních orgánů ministerstva kultury. Založil festival Musica Iudaica, byl ředitelem Festivalu komorní hudby Český Krumlov, vyučoval předmět hudební management na Hudební fakultě Akademie múzických umění v Praze. Do Československa a později České republiky zval virtuózy klasické i jazzové hudby.

Z mnoha knih a článků, které publikoval, musím zmínit především monografii o Beatles (Praha 1984) a sborník Rhythm & Blues, který redigoval nebo trojdílná Encyklopedie jazzu a moderní populární hudby (1980-90), jejímž byl jedním z editorů

Jako producent spolupracoval především s jazzmeny, ale spolupracoval i s C&K Vocalem, Petrou Janů či Peterem Lipou a mnoha dalšími.
Od 90. let až do roku 2014 byl poradcem a dramaturgem festivalu Pražské jaro, předtím dlouholetým producentem a hudebním režisérem Supraphonu nebo tajemníkem Kühnova smíšeného pěveckého sboru.
Zemřel nám 16. října 2017 v Praze.
Rozhovor v ČT:   https://www.ceskatelevize.cz/porady/1096002521-krasny-ztraty/211562250500031/

Podle Ivana Poledňáka Prax67

Žádné komentáře:

Okomentovat