čtvrtek 12. března 2020

Čestmír Klos

Čestmír Klos


V lázních Velichovky se narodil v roce 1943 Čestmír Klos. Narodil se v rodině zedníka a pracující matky, což nebylo tehdy obvyklé. Během gymnaziálních studií se rozvíjel jeho zájem o matematiku a fyziku, ale také o divadlo a hudbu. Po maturitě vystudoval Leteckou akademii v brně, byl promován na inženýra.

Od roku 1968  hudební časopis Melodie. Později i Aktuality Melodie. Jeho stěžejní prací byly reportáže z festivalů a pak také profily jednotlivých skupin a nebo zpěváků a zpěvaček.

Klos společně s Františkem Horáčkem připravil pro televizi třináctidílný občasník Písničky pod rentgenem. S Horáčkem také připravil velmi obsáhlý materiál o televizní publicistice.
Pracoval jako producent na albech a singlech dua Paleček & Janík a nebo sourozenců Ulrychových. Jak napsal Vojtěch Lindaur: „Čestmír Klos patří k žurnalistům, kteří formovali českou hudební publicistiku zabývající se moderní hudbou. V roce 1983 přestal být redaktorem časopisu Melodie. Tehdy totiž celou redakci rozprášili svým rozhodnutím komunisté, kterým se přestala práce tehdejší redakce líbit. (Do redakce dosadili novináře III. Kategorie, neschopné a znalostmi neoplývající vlezdoprdelisty)  Po tomto zásahu šla kvalita měsíčníku Melodie katastrofálně dolů a na několik let přestala být zdrojem informací. Redaktoři a spolupracovníci začali psát pro jiné tiskoviny. Například pro Gramorevui.
Čestmír Klos od roku 1984 nastoupil jako redaktor do časopisu Krušnohorského národního parku.


© by Vojtěch Lindaur
foto archiv

Žádné komentáře:

Okomentovat