úterý 31. března 2020

Gustáv Offermann


Gustáv Offermann
            Tento profesionál v nejlepším slova smyslu do historie bigbeatu rozhodně patří. Byl to on, kdo měl ve svém orchestru mnoho big beatových zpěváků. Poskytl jim azyl a naučil je profesionalismu v branži.
            Bubeník Gustáv Offermann se narodil 25. prosince 1919 v Levicích a zemřel 7. července 1978 v Bratislavě. Hudbu studoval soukromě v Budapešti. Svůj zřejmě první soubor založil v roce 1945 a hrával s ním v zábavních podnicích po celé republice. Nejčastěji byl v bratislavském hotelu devín. Postupně se jeho kombo vypracovalo mezi přední hudební tělesa na Slovensku.
            Od poloviny šedesátých let vystupovalo jeho kombo, někdy nazývané Orchester Gustáva Offermanna, především v zahraničních angažmá. Bylo to v Bulharsku, Maďarsku, východním i západním Německu, Polsku, Rakousku, Švédsku a jinde!
            Hrávali s ním J. Berczeller, L. Horský, Ľ. Môcik, F. Móži. T. Seidmann, M. Talej, J. Vizvári a další. Ze zpěvaček a zpěváků to byli Karol Duchoň, Dušan Grúň, Gabriela Hermelyová, Taťana Hubinská, Darina Kerová, Eva Kostolányová, Peter Lipa, T. Lupová, Zuzka Lonská, I. Stanislav, E. Straková, Olga Szabová, Zdenek Sychra, G. Šusteková, Peter Vašek a nebo i Miri Žbirka. Bylo jich ještě více, ale toto jsou ti nejznámější.
            I když repertoár přizpůsoboval prostředí ve kterém hrál, vždy to byla profesionálně odvedená práce. Zvláště v letech 1955 až 1965 měl značný vliv na formování vnímání hudby na Slovensku. Měl dar objevovat nové výrazné hudebníky i zpěváky. Jeho mimořádné organizační schopnosti mu zase umožnily vystupovat dlouhá desetiletí v zahraničí.
            Pro rozhlas i televizi natočil na 80(sic!) nahrávek. V diskografii jsou vedeny nahrávky rockového charakteru.

Diskografie
Biely záprah / Vrát mi kľúč                                    1973, zpěv Darina Kerová / Ľudovít Nosko
Čas maškarných bálov  / Manon                            1975, Miro Žbirka a D. Kerová
Šiel svetom rock & roll                                          1978, Tomáš Réddey na sampleru 12 do tucta, Opus
Hvízdá vlak / Tvôj sen                                           1976, Eva Straková,

© by  Ladislav Šoltýs

Žádné komentáře:

Okomentovat