pondělí 2. března 2020

Ivan Martin Jirous

 Ivan Martin Jirous  řečený  Magor,

vzdělanec  a básník. magor. Doktor filosofie.
PhDr. Martin Jirous se narodil 23. září 1944 v Humpolci. 
Po maturitě v roce 1962 šel studovat v letech 1963 až 1968 dějiny umění na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy. Jirous je od roku 1967 známým i pod jménem Ivan a dostal přezdívku ″Magor″. Od roku 1967 také spolupracoval s psychedelickou skupinou The Primitives Group. Od roku 1969 byl uměleckým vedoucím skupiny Plastic People of the Universe. Byl silně angažovaný proti komunistickému establishmentu. Byl věčně nezaměstnaným na příkaz komunistického vedení a byl stále sledován StB.Střídal zaměstnání jako noční hlídač, zahradník, případně byl bez zaměstnání, za což mohl být kdykoliv souzen za příživnictví. Za svou organizátorskou a uměleckou činnost, kterou provozoval navzdory totalitní cenzuře společenského života, byl pětkrát trestán soudem k trestu odnětí svobody, často podle vykonstruovaného paragrafu 202 – výtržnictví, odseděl si celkem 8,5 roku nepodmíněně, z toho čtyři v III. (nejpřísnější) nápravně výchovné skupině Valdického vězení. Poprvé byl ve vězení byl v letech 1973–1974 za vyprovokování verbálního incidentu v hostinci U Plavců s majorem StB ve výslužbě, kde byl odsouzen společně s Eugenem Brikciusem, Daníčkem a Jaroslavem Kořánem. Po zpěvu písně „Zahnat Rusy-vrahy do pekel kam patří“ a verbální výměně slov mezi majorem a skupinou Křížovnické školy, snědl střed výtisku Rudého práva, prostrčil jím hlavu a prohlásil „Dnes jsem snědl Rudé právo, takhle jednou sežereme bolševiky“.
Po roce 1989 se stal členem českého PEN klubu. V roce 1999 podepsal monarchistické prohlášení Na prahu nového milénia. Spolu se Stanislavem Pencem napsal protest ministru vnitra proti zásahu na CzechTek 2004. Do smrti žil střídavě v Praze (kde mu za symbolickou částku jedné koruny pronajímal byt Karel Schwarzenberg) a v bývalé zemědělské usedlosti na Vysočině v Prostředním Vydří u Dačic. Zde se také každoročně po revoluci do roku 2005 konal hudební festival Magorovo Vydří. Od roku 2006, kdy byl jeho průběh znemožněn vyhláškou města Dačice, je akce pořádána na Skalákově mlýnu v Meziříčku u Želetavy.
Ačkoliv jeho přítel Jaroslav Erik Frič ho označoval za „ctitele čistoty, něhy a spravedlnosti“, býval Jirous v opilosti vulgární, konfliktní a někdy i fyzicky agresivní, což mu bylo jeho blízkým okolím pro jeho jiné kvality a zásluhy často tolerováno. Někdy se však proto dostal do konfliktu se zákonem, jako byl například teatrální výstup na náměstí v Jihlavě. Rád také své přátele urážel, nebo se stávali terčem jeho břitkého humoru v souladu s někdejší skupinou Křižovnické školy čistého humoru bez vtipu: „Jo, a dej tam taky prosím tě, že mi vadí, když Kubišová jí psy.“
Zemřel nám náhle 9. listopadu 2011, před nástupem další léčby v nemocnici. Zádušní mši za něj 17. listopadu 2011 v pražském kostele sv. Ignáce sloužil biskup Václav Malý; pohřeb, který se konal v klášterním kostele Panny Marie Karmelské v Kostelním Vydří celebroval P. Ladislav Heryán. Jirous byl poté pohřben na místním hřbitově.

Podle Josefa Vlčka Prax54

Žádné komentáře:

Okomentovat