pondělí 30. března 2020

Jaroslav M. Navrátil

Jaroslav M. Navrátil
V Kroměříži se narodil 26. března 1931 Jaroslav Maxmilián Navrátil. Tento publicista a hlavně organizátor po maturitě na kroměřížském gymnáziu studoval na Janáčkově akademii muzických umění v Brně zpěv. Obor baryton u profesora Soběského. Po absolvování zpíval v Armádním uměleckém souboru do roku 1960.
Tehdy začal psát texty, libreta a scénáře. Stal se programovým pracovníkem pražského Parku kultury a oddechu Julia Fučíka. Ten byl znám pod zkratkou Park Juldy Fuldy. Tam byl zaměstnán do roku 1966 a pomohl k vystoupení spoustě pražských big beatových skupin.
J. M. Navrátil byl od té doby zaměstnán, pro bigbíty, v těch nejdůležitějších institucích. Především Městský dům osvěty v Praze a potom v odboru kultury Národního výboru města Prahy. Tady měl v péči všechnu hudbu na území Prahy. Byl členem nejrůznějších komisí. Je jasné, že byl členem Komunistické strany. To je snad nyní jeho minus, ale tehdy to byl člověk na správném místě a navíc byl neprůstřelný, neboť to byl ″oficiální″ odborník na hudbu a ještě navíc ten z vyšších odborníků úředníků. Přispíval sporadicky do časopisu Melodie a v ní jen tak nějaké hloupé články nikdy nepřijali. J. M. Navrátil byl, vzhledem ke svým funkcím, velmi aktivní v oblasti tak zvané politické písně. Byl jedním z těch kdo připravovali Festival politické písně Sokolov. Jezdil každoročně na festival politických písní Rote Liede (Rudé písně) do Berlína.
Kromě toho všeho se ale také začal aktivně podílet v oblasti folku a country. On byl zakládajícím členem pražského Folk a country klubu. A jinak také zachránil kůži mnoha muzikantům a skupinám, když na ně chodila udání, že nehráli přesně to, co měli napsáno v seznamu povolených skladeb pro vystoupení.
© by Ivan Poledňák

Žádné komentáře:

Okomentovat