pondělí 2. března 2020

Jiří Jelínek

Jiří Jelínek

Jiří Jelínek (12. září 1954 Praha - 5. října 1977) byl český jazz-rockový kytarista sedmdesátých let dvacátého století.

Jiří neměl klidné dětství. Neměl dobré vztahy s otcem a bratrem a tak žil u babičky v Mníšku u Třeboně. Šel se učit na učiliště ČSA. Nakonec žil převážně s matkou, což v kombinaci s plachou a uzavřenou povahou zřejmě vyústilo v jeho nevyvážený duševní stav.

Byl ovlivněn hlavně hrou Johna McLaughlina, ale také skupinou Weather Report.  Spolu s Michalem Pavlíčkem tvořil kytarovou osu skupiny Expanze. Od roku 1976 hrál se skupinou Etc.
Už v šestnácti letech působil ještě jako učeň ČSA ve skupině Feeling free. Další skupinou, ve které Jižří působil byla Kurt Miller Band.V této skupině se Jelínek posunul na vyšší úroveň hraní. Zvládal zahrát i obtížná sóla Johna Dawsona Wintera, Erica Claptona či Jimi Hendrixe. Prvním vážným hudebním angažmá byla skupina Expanze. Ta vznikla na podzim roku 1973. Sestava byla: Slobodan Popovič –voc., Jiří Jelíne –g., Jiří „Plech“ Novotný – basg., Pavel Trnavský – ds., Michal Pavlíček – g., Naďa Vávrová – perc.  Na repertoáru měla skupina skladby skupin Wishbone Ash, Captain Beyond a třeba i  Franka Zappy. Jelínk s Pavlíčkem se navzájem ovlivňovali a na zvuku kapely to bylo velmi slyšet. Jelínek v té době objevil jazz rock a začal jej ve skupině velmi prosazovat. Navíc jej přímo uhranul britský John McLaughlin a jeho skupina Mahavishnu Orchestra. Expanze v roce 1975 vyhrála soutěž středočeských amatérských skupin. V roce 1976 přivedl do Expanze Pavel Trnavský svou tehdejší partnerku a zpěvačku Janu Kratochvílovou. Jenže Jelínek s Pavlíčkem byli proti její přítomnosti v kapele. V březnu 1976 se Expanze rozpadá. Stačila však zahrát na 4. Pražských jazzových dnech na Rokosce a zvítězila. Svým repertoárem a provedením nadchli profesionální muzikanty.

Po rozpadu Expanze dostal Jelínek nabídku Petra Klapky do jeho jazzrockového Mahagonu. Natočil s Mahagonem první eponymní album Mahagon, které vyšlo v roce 1978. Zpěvačka Zdena Adamová vzpomínala na to, jak byl Jelínek nesmírně pwčlivý a profesionálně skeptický více než vystudovaní hudebníci v Mahagonu.

 Od července 1976 se Jiří Jelínek stává nedílnou součástí skupiny Etc..., která v té době slučovala umělce těchto jmen: František Francl, Vladimír Mišík, Vladimír Padrůněk,  Jan Hrubý a bubeník Jaroslav Vondrák. K přestupu do Etc... přemluvil Jiřího jeho kamarád Vladimír Padrůněk, což byl stejně naladěný rocker jako on. V Etc… stal Jiří profesionálním hudebníkem. Se svým kamarádem Vladimírem Padrůňkem dokázali společně cvičit dlouhé hodiny.

Od svého přítele Petra Vašiny, kytaristy a flétnisty, jsem věděl, že u Příbrami měl mlýn Čenda Zlámal, který na mlýn zval své hudební přátele. Jezdili a bydleli tam například Vladimír Merta, Slávek Janda, Milan Broum, Vladimír Mišík, Jiří Jelínek, Vladimír Padrůněk … Etc....  Zde vznikla i skladba (Příbramský) Mlýn.

Jan Hrubý o tehdejších Etc…  prohlásil, že „to byla vůbec ta nejdokonalejší sestava, k jaké mohlo dojít. Padrůněk byl v té době nejlepší basista u nás, ale to ovšem nic nemění na situaci, že Jirka byl téměř o třídu výše".
8. září 1977 byl Jiří Jelínek s těžkými maniodepresivními stavy hospitalizován na psychiatrické klinice v Bohnicích a o necelý měsíc později zemřel, když během víkendového propuštění do domácí léčby vyskočil z okna.

Deset let po jeho smrti, v roce 1987, vydala skupina Etc.. EP Jiří Jelínek in memoriam s nahrávkami z let 1976 až 1977.

16. března 2022 vydalo nakladatelství a vydavatelství Galén v Praze  album Vladimír Mišík & etc … Na okraji. Je to album věnované Jiřímu Jelínkovi, protože kromě skladby Veselý Jirka hraje Jelínek ve zbývajících dvanácti skladbách kytaru a Vladimír Padrůněk bass kytaru a Jan Hrubý s houslemi jej doprovází. Bubeníci se prostřídali. V první a druhé skladbě Mlýn a Dubová kulička je bubeník Jaroslav Vondrák. Ve zbývajících skladbách Biograf, U kiosku, Pomalu v revorver ztrácí se víra, Než spadla klec,Baby Will You Please Help Me, Na okraji, Hra s ohněm, Já mám schůzku o půl páté a Lady Vamp hraje bicí Jan Noha. Druhou kytaru zde hraje další legendární kytarista František Francl. Z nahrávek čiší naprostá sehranost všech muzikantů. Je slyšet silná inklinace k jazzrocku. Toto seskupení Etc… nedostalo možnost natočit album. Nahrávalo „jen“ pro Československý rozhlas. O jiřím Jelínkovi prohlásil Jan Hrubý : "V osobě Jiřího Jelínka přišla česká rocková scéna o nejlepšího kytaristu, jakého kdy měla. Byl to hudebník, který si vážil všech hudebních stylů, které neměly nic společného s klišé.

Informace: Petr Gratias: Cesty do rockového nebe, jota, 2019 Brno

Diskografie:  https://www.discogs.com/artist/1459329-Ji%C5%99%C3%AD-Jel%C3%ADnek-2


Hudební archiv
 
 Na tomto albu hraje kytaru Jiří Jelínek ve všech skladbách





Žádné komentáře:

Okomentovat