pondělí 2. března 2020

Jiří Jirmal

Jiří Jirmal
                Pan profesor Jirmal do historie Československého bigbííítu patří. Myslím, že si to spousta kytaristů, kteří u něj na konzervatoři absolvovali a nebo ti, kteří se podle něj učili své první akordy a hmaty na kytary za 180,- Kč, rádo připomene.
            Jiří Jirmal, který má skutečné příjmení Novák, se narodil v roce 1925 v Praze. Je absolventem kytarového oddělení pražské konzervatoře. To bylo v dávných letech 1948 až 1950. již během svých studií hrál s různými hudebními tělesy. Byly to orchestry Arnošta Kavky, Zdenka Bartáka a nebo Ladislava Habarta. Tehdy to byly velmi významné orchestry. Častým hostem býval i v orchestru Karla Vlacha, se kterým natáčel i desky. Jirmal se velmi hodně věnoval pedagogické činnosti. Učil kytaru na Pedagogické hudební škole v Praze, na lidové škole umění a potom byl dlouho profesorem kytary na pražské konzervatoři. Až do roku 1985.
            Pan profesor Jirmal vystupoval a hrál  s Českou filharmonií a nebo dalšími filharmonickými tělesy. Jeho aktivity ovšem zasahovaly i do oblasti „běžné hudby, která nemá tu prestiž uměleckou a hodnotovou, jako hudba vážná.“ Natočil s Hanou Hegerovou a Rudolfem Pellarem seriál Písničky s kytarou. Nahrával pro divadlo Semafor v době, kdy byli Jiří Suchý a Jiří Šlitr na vrcholu.
            Nedá se říci, že by se projevil výrazněji v oblasti rock & rollu a big beatu, ale učil hodně českých kytaristů a jeho škola hry na kytaru byla hodně užitečná. Po roce 1985 ale o něm opět komunisti zakázali jakoukoli zmínku, aby jej vymazali z paměti posluchačů a žáků, které učil. Myslím, že se jim to zcela nepodařilo. Že?
Profesor Jiří Jirmal nám zemřel 16. 12. 2019.

Žádné komentáře:

Okomentovat