neděle 15. března 2020

Jiří Lahoda

Jiří Lahoda

Juventus (Lahoda je 2. zprava)




Jiří Lahoda byl  nejvíce znám ze svého působení ve skupině Juventus. Tam také tento kytarista i zpíval. Do Juventusu přišel již jako student v roce 1963. Tehdy studoval pražskou konzervatoř. Jako herec se objevil ve filmech Škola hříšníků a nebo Nahá pastýřka. Jako skladatel se projevil na hitu skupiny Nářek převozníka. Touto skladbou se proslavil zpěvák skupiny Karel Černoch. Ale proslavila se i skupina, neboť Miroslava a Jiří Černí ji zařadili do svého pořadu 13 na houpačce v březnu 1963 a udržela se tam téměř až do konce roku! Na singl ji skupina natočila pro, tehdy jedinou gramofonovou firmu, Supraphon až v roce 1967. Přesto byl její prodej tak velký, že se singl přesto dostal do supraphonského Top Tenu nejprodávanější desítky singlů.
Od roku 1967 se Jiří Lahoda začal působit externě v TOČR Josefa Vobruby. V tomtéž roce nastoupil základní vojenskou službu do armádního uměleckého souboru. Tam byl skladatelsky také aktivní. V literatuře jsou uváděny skladby Sním při klávesách a Zvony na hrany klekání.
Lahoda se vrátil z vojny a nastoupil jako kytarista do doprovodné skupiny Evy Pilarové. 19. února 1973 měla skupina odletět na koncertní turné na Kubu, jenže letadlo ještě na letišti  Ruzyně havarovalo a Jiří Lahoda tak předčasně zemřel.

Podle Antonína Matznera

Hudební archiv

1 komentář:

  1. K havárii letadla došlo při přistání z návratu z koncertního turné na Kubě.Datum souhlasí.

    OdpovědětVymazat