sobota 14. března 2020

Josef Kotek

Josef Kotek
„Tento muž patří k nejvýznamnějším československým průkopníkům a velmi uznávaným odborníkům na poli histografického výzkumu českého terénu. Jeho práce se vyznačují spolehlivostí a solidností, bohatstvím použitého materiálu. V oblasti sociologického výzkumu uplatnil několik konceptů. Takzvané generační kyvadlo, rozfázování procesu společenského osvojování populární hudby. Pokusil se o extrapolaci dosavadních výzkumů hudebního vkusu a zájmů. Jeho podklady jsou velmi často brány v potaz při kulturně politických expertizách.“ Toto je citace Ivana Poledňáka.

PhDr. Josef Kotek  byl muzikologem a publicistou. Narodil se 11. dubna roku 1928 v Praze. Do roku 1953 byl technickým úředníkem. Pak začal studovat na Universitě Karlově hudební vědu. Až v roce 1969 získal titul PhDr. A rok na to se stal CSc. (kandidátem věd) na základě své práce Hudební šlágr a jeho recepce v Československu 1949 – 1966.
Josef Kotek byl redaktorem v časopisu Hudební rozhledy a od roku 1970 byl vědeckým pracovníkem v Ústavu pro hudební vědu ČSAV. Tam se zabýval historií a sociologií české ″nonartificiální hudby 19. a 20. století.″ Shromáždil velké množství informací o dějinách československého jazzu i populární hudby. V 60. a 70. letech minulého století byl velmi publicisticky aktivní. Publikoval své články a práce v časopisech Melodie, Aktuality Melodie, Gramorevui a nebo v deníku Mladá fronta. Psal hodně i o rockových skupinách.
Josef Kotek byl sice spjat se swingem a jazzem vůbec, ale pro rockovou hudbu toho udělal bezesporu velmi mnoho.
Opustil nás 3. června 2009 v Praze.


© by Ivan Poledňák (kráceno)

Žádné komentáře:

Okomentovat