úterý 17. března 2020

Josef Laufer

Josef Laufer
Josef Laufer byl ještě v roce 2007, docela aktivní herec a zpěvák. Od roku 2020 ale leží v kómatu po operaci v nemocnici. 
Dříve to byl i textař, režisér a tanečník. Narodil se 11. srpna 1939 v Saint Pierre-de Sables d´Ollone v Bretani. Jeho otec byl lékař Maxim Laufer, který bojoval proti německým a španělským fašistům ve španělské občanské válce. Matka byla Eldemira Perez Rodriguez a byla Španělka. Pracovala jako zdravotní sestra. Když fašisté ve Španělsku zvítězili porážkou demokratů, dostali se Lauferovi i se synem s pomocí Červeného kříže do Anglie, kde prožili celou II. Světovou válku. Josef se narodil ve francouzském sběrném táboře. Teprve v roce 1946 se Lauferovi dostali do Československa a tady se Pepa naučil česky. Vyučil se vakuových elektrotechnikem a pracoval ve výzkumném ústavu tohoto zaměření v Praze.
V roce 1957 se účastnil soutěže Hledáme nové talenty s orchestrem Karla Krautgartnera. Probojoval se až do finále. O rok později začal hrát amatérské divadlo. V době vojenské služby byl Laufer velmi aktivní. Zpíval, hrál a režíroval vystoupení vojáků základní služby. To mu vyneslo doporučení pro studium na Akademii musických umění v Praze. Studium začal v roce 1961. Tehdy byl neuvěřitelně činorodý. Byl angažován jako tanečník v Divadle ABC. Založil v divadle Radar taneční skupinu. Zároveň stačil hostovat ve skupině Crystal v programu Nonstop s jednou přestávkou. Paralelně ještě stíhal vystupoval v Semaforu se skupinou Olympic v pořadu Ondráš podotýká. Tady se proslavil provedením skladby Fever. Tu natočil na desku se skupinou Karla Duby. Založil skupinu Tornado (viz. Heslo). Ta vystupovala dvě sezóny.
Po absolvování divadelní fakulty Laufer nastoupil do Hudebního divadla v Karlíně, kde byla jeho první role v muzikálu Gentlemani. Jeho aktivita byla ale stále nesmírná. Kromě angažmá v Hudebním divadle vystupoval s orchestrem Karla Vlacha a zároveň jezdil na zájezdy se skupinou Karla Duby. Tehdy, to bylo v roce 1966 začal s Dubou nahrávat první skladby.

V roce 1967 byl společně s Karlem Gottem, Juditou Čeřovskou, Hanou Hegerovou, Jiřím Šlitrem a TOČr a Baletem Praha angažován do programu Svět, který byl provozován na Světové výstavě v československém pavilónu v Montrealu. V roce 1967 ještě stačil natočit svou první LP s orchestrem Karla Vlacha. Žádný big beat to nebyl.
            S Josefem Kolínem založil skupinu Their Majesties. Ta hrála v obsazení: Josef Kolín – tenor-saxofon, kytara, Ladislav Chvalkovský – baskytara, Vladimír Janiš – bicí, Bohuslav Myslík – piano.
S rockem to ale všechno přestávalo mít něco společného. Jeho repertoár šel do pop music. Laufer se stal prototypem univerzálního zpěváka a baviče. S Karlem Dubou natočil několik skladeb z rockového repertoáru, ale později již jen sporadicky. Sice Jeňýk Pacák z Olympicu prohlásil, že skladbu Fever nenáviděl, ale přesto jsem ji sem zařadil.
            Josef Laufer se naprosto zdiskreditoval, když po návratu československého agenta Stb Minaříka z Radia Svobodná Evropa, o něm napsal skladbu Dopis Svobodné Evropě, kterou sám napsal a nazpíval a odnesl na Ústřední výbor KSČ, kde zpočátku nevěděli, zda to myslí vážně a nebo si snad dělá legraci.  Později tuto oslavnou píseň komunistický režim docela často při různých příležitostech vysílal. Nahrávka záhadně zmizela z archivu Československého rozhlasu. Kvůli tomuto paskvilu s Lauferem odmítli vystupoval třeba Jan Vyčítal. O Lauferových morálních kvalitách vypovídal jeho dřívější kolega z divadla Semafor Ing. Arch. Pavel Bobek.
Citace z deník.cz:
"Po revoluci v roce 1989 na svou úspěšnou kariéru navázal, ale jen těžko se zbavoval znamení zrádce, když vyšla najevo jeho spolupráce s StB. Řada umělců se od něj navíc odvrátila už v sedmdesátých letech, když nahrál píseň s textem zaměřeným proti rozhlasové stanici Svobodná Evropa....
Oslava agenta
Jeho pověst člověka i umělce však kazilo několik kontroverzí. V roce 1976 napsal a nazpíval píseň Dopis Svobodné Evropě, oslavovující českého tajného agenta Minaříka, který do tehdejší protistátní rozhlasové stanice v Německu pronikl a několik let v ní působil. Kvůli této písní s ním pak někteří zpěváci odmítli vystupovat a objevily se i další problémy.
....V operativním svazku STB nazvaném Pepík z 3. března 1976 se píše, že Laufer začal dostávat anonymní dopisy. „Rovněž při parkování svého vozidla je mu toto poškozováno a jsou vráceny vstupenky na jeho představení. Na základě této situace se Laufer dostává do duševní krize a neví, co by měl pro svoji obhajobu dělat, neboť v tom vidí záměr některých osob na jeho znemožnění a způsob jak zastrašit další osoby, které se v politické písni také angažují,“ uvádí se ve spisu.
....Dopad písně pocítila i Lauferova žena Irena, která se přátelila s disidenty, ale když s manželem přišla na nějaké setkání, lidé prý začali odcházet a dávali najevo, že Laufer není vítán." Nesla to velmi těžce. 
Zdroj: https://www.denik.cz/spolecnost/josef-laufer-koma.html"

Josef Laufer zemřel po čtyřletém stavu v kómatu, který nastal po zástavě srdce během operace srdce, 20. dubna 2024.



Diskografie (vybraná):
Fever, Good Might, Irene / Michelle, stick And Stones                  1966 (vše Supraphon)
I´ve Got A Woman / Green Green                                                   1967
I´ve Got A Woman / Johnny B. Goode                                            1967, B-strana Mefisto
I Got You, Baby / Maria                                                                  1967,
I Got You nazpíval s Danou Hobzovou
Kousek tebe(I Got You baby) / Maria                                             1967,
I Got You, Baby, Green, Green / Maria, I´ve Got A Women          1967
31° ve stínu                                                                                     1968


Hudební archív:        Fever               Dopis Svobodné Evropě

© by Ivan Poledňák a doplnil Prax70


Žádné komentáře:

Okomentovat