čtvrtek 12. března 2020

Július Kinček

Július Kinček
            Július Kinček se narodil v Bratislavě 21. dubna roku 1957. V roce 1981 absolvoval Vysokou školu múzických umění v Bratislavě. Ještě jako student střední školy vedl amatérskou skupinu Sôl nad zlato, se kterou natočil své první studiové nahrávky. V sezóně 1979 –80 působil s folkovými interprety Zuzanou Homolovou. M. Janouškem a T. Koričanskou ve společném hudebním seskupení.
            Již v průběhu studia hojně publikoval v tehdejších hudebních časopisech Populár, Melodie, Gramorevue. Tak pracoval jako scénárista pro Československý rozhlas v Bratislavě a v Brně. Jeho největší publicistickou prací byly Kapitolky z teórie modernej populárnej hudby, kde shrnul poznatky československé muzikologie. Bouřlivou diskusi vyvolal jeho analytický materiál Problémy populárnej hudby. Tady zase reagoval na dobové problémy slovenské moderní populární hudby. Ještě bouřlivější reakci vyvolal jeho článek v novinách Svobodné slovo v roce 1986, který se jmenoval Pieseň a text. V článku analyzoval vliv video klipu na texty. Jako publicista a scénárista vytvořil pro televizi i pro hudební časopisy profily slovenských skupin a interpretů (Elán, Fermáta, Marika Gombitová, Modus a nebo Meki Žbirka).
            Také se výrazně prosazoval jako skladatel a aranžér. Pracoval především pro Petera Nagye. Napsal pro něj jeho první megahit – Kristýnka iba spí. Dodnes je tento důležitý sympatický pán aktivní ve slovenském rocku i publicistice.
Informace: viz Wikipedie

© by Igor Wasserberger (kráceno)

Žádné komentáře:

Okomentovat