neděle 8. března 2020

Karel Kahovec

Karel Kahovec

Flamengo: zprava Pavel Fořt, František Francl, Jan Erno Šedivý a Karel Kahovec

Karel Kahovec se narodil 8. listopadu 1946 v Praze. Tento hudební autodidakt se proslavil jako zpěvák, kytarista a zpěvák se specifickým průzračně čistým a zvonivým mladistvým hlasem.
Začínal jako doprovodný kytarista a zpěvák v polovině šedesátých let  v pražských skupinách Hells Devils, Matadors, Flamengo a potom přešel do doprovodné skupiny Milana Drobného Jollies.  Jollies byly základem pozdějšího Country beatu Jiřího Brabce.
Karel prošel pěvecky od rock & rollu, melodického beatu, přes rythm & blues a soul až k country rocku ve stylu Bucka Owense. S Country beatem nahrál jako zpěvák asi 15 nahrávek. U Brabce vydržel do roku 1979 a potom odešel.
Chvíli to zkoušel s Jiřím Burianem ve skupině Saze. To mělo krátké trvání a Kahovec začal vystupovat se skupinou Teskar. Tehdy se skupinou vystupovali i country zpěvák Ladislav Vodička, rocker Pavel Sedláček a zpěvačka Květa Frajerová. Pořádné angažmá se však nevyskytlo a tak vzal v roce 1984 post kytaristy a zpěváka v doprovodné skupině Milana Drobného Nova.
            Stále ale Kahovec nebyl jen hudebníkem a kdysi slavným zpěvákem. V osmdesátých letech se živil jako taxikář. Po roce 1989 dělá snad totéž a občas vystupuje se skupinou a s repertoárem, který je i na CD a jež vyšlo v roce 2001. Na CD jsou skladby ze všech období Kahovcova působení, ale je tam i unikátní nahrávka Rub a líc, která je duetem Kahovce s Petrem Novákem. 


Vojtěch Lindaur


Hudební archiv

Žádné komentáře:

Okomentovat