čtvrtek 12. března 2020

Kleofáš

Kleofáš
                V roce 1965 založili skupinu v Novém Hradci dva šestnáctiletí spolužáci. Byli to Petr Charouz a Jirka Mareček. Charouz si totiž za peníze, které vydělal na brigádě, koupil elektrickou kytaru Diskant a tak jí musel využít. Skupinu doplnili ještě další známí ze školy. Byli to Jaroslav Jedlička a Karel Nosek. Ten také dodal název skupiny. Podle skřítka Kleofáše.
            Sehnat pro skupinu technické vybavení nebylo v polovině šedesátých let nijak snadné. Kluci reproduktory kradli ze sloupů veřejného osvětlení po okolních vesnicích. Totéž, pro připomenutí dělal Petr Kaplan a spol. v Poděbradech, když potřebovali ozvučit skupinu Samuels.
            Kleofáš nazkoušel repertoár a první vystoupení absolvoval v restauraci na Biřičce, na známém Hradeckém koupališti. Na repertoáru byly skladby The Beatles. ALE! Několik skladeb měli i vlastních. Následovalo několik vystoupení po okolí. Kleofáš netvořili jen kluci, ale i dívka. Byla to zpěvačka Zora Čechová. Zora po roce, někdy v průběhu roku 1966 přešla ke skupině The Sextons. V dalším roce jí následoval do skupiny The Sextons i Jirka Mareček a to byl konec skupiny Kleofáš.
            Kleofáš byla první skupina v Hradci králové, která odstartovala éru liverpoolských skupin.
Po skupině se nezachovala žádná nahrávka.

Nemohu najít žádnou fotografii skupiny.

podle Pavla Sondy Prax57

Žádné komentáře:

Okomentovat