neděle 22. března 2020

Ladislav "Laco" Lučenič

Ladislav  „Laco“ Lučenič
Absolvent polygrafické průmyslovky z Trnavy se proslavil jako baskytarista, kytarista, zpěvák i hráč na klávesové nástroje a skladatel. Narodil se 23. listopadu v roce 1952 v obci Cífer.
Poprvé se objevil na rockové scéně, dle dochovaných informací, ve francouzsky zpívající skupině Georges et les Flammes. Následně je k slyšení i vidění ve skupinách Prúdy a Fermáta. V roce 1975 nastupuje do rozjetého vlaku skupiny Modus. V Modusu se stal jejím nejvýraznějším členem konce sedm desátých let.
Na konci osmdesátých let se Lučenič společně s Meki Žbirkou a Dušanem Hájkem z Modusu odešli a založili skupinu Limit. A to je jeho domovská kapela dodnes.
Laco je ovšem velmi protěžovaný hudebník. Pracoval na albech Mariky Gombitové, Petera Nagye, Mariana Vargy a nebo také Vašo Patejdla. Píše scénickou i filmovou hudbu. Jako první hudebník v Československu natočil album Bodliak na plavkách ″zcela sám″. Pomocí multiplaybacku tento divočák natočil téměř všechny nástroje a vrstvy písniček sám. Na 100% to pravda není neboť si na kytaru zahrál Meki Žbirka, Jaro Janas na baskytaru, Ivan Minárik na synthezátor, Peter Smolinský dělal speciální efekty, J. Vaculová zahrála na cello a na bicí Jozef Lacena. Ale zahráli si opravdu jen trochu. Laco to zmáknul sám.


© by Július Kinček
Hudební archiv

Žádné komentáře:

Okomentovat