neděle 1. března 2020

Leo Jehne

PhDr. Leo Jehne

V roce 1930, 8. prosince, se narodil v Hranicích na Moravě pozdější publicista a hlasový pedagog a organizátor doktor filosofie Leo Jehne. Malý Leo šel na střední školu a v roce 1950 odmaturoval. Maturoval na Vyšší hospodářské škole ve Valašském Meziříčí. Po ročním zaměstnání jako statistik se dostal na Filosofickou fakultu Palackého university v Olomouci. Studoval obor hudební věda a estetika. V roce 1956 se z něj stal promovaný historik a v roce 1974 byl promován na doktora filosofie (PhDr.). Souběžně s vysokou školou studoval sólový zpěv a hlasovou pedagogiku u R. Vaška v Ostravě. V roce 1946 spoluzakládal junácký orchestr Mistral, který postupně přerostl do big bandu s 15 – 17 hráči a byl jedním z nejvýznamnějších amatérských jazzových a tanečních orchestrů na severní Moravě!
Jeho aktivity byly obrovské a vždy se pohybovaly v oblasti zpěvu a hudby. Působil ve Vsetíně i Novém Jičíně. Od roku 1957 byl ředitelem Divadla hudby v Ostravě. Zároveň ale i vyučoval klasickému zpěvu na ostravské konzervatoři. Časem rozšířil svou pedagogickou činnost i na oblast Jazzu a populární hudby. Byl hlasovým poradcem Divadélka Pod okapem a kabaretu A-Zet. Spolupracoval s kabaretem Štafle a později i s pražským divadlem Apollo. Od počátku byl mnoho let hlasovým lektorem festivalu amatérských zpěváků populární hudby. Na začátku 60. let sám přednášel na komplexním jednoročním kursu amatérských zpěváků v Ostravě. Mimo jiných severomoravských zpěváků tam byla účastna i Marie Rottrová. Podobné semináře pro zpěváky „populární hudby“ vedl i v jiných městech republiky, Slovensko nevyjímaje.
Pro ostravské i pražské Divadlo hudby připravil na 150 pořadů! V divadle hudby v Ostravě vystupovali skupiny Synkopa i Flamingo. Jazzové i rockové soubory té doby. Byl to nepostradatelný muž pro československou hudební scénu. Po přechodu do Prahy se stal v Artii zástupcem ředitele pro umělecké otázky. Po dlouhé roky byl členem redakční rady časopisu Melodie. Pro Artii vybudoval exportní katalog československých rockových, jazzových i pop-music skupin a interpretů. Zařídil, že pro Artii bylo nahráno spoustu titulů, které v Supraphonu a Pantonu pro tuzemský trh nebyly ani vydány. Leo Jehne ovlivnil i tuzemské edice tím, že prosadil alba předních našich jazzových zpěváků, rockových souborů. Patří mezi ně například patří C&K Vocal, Citron, Ondřej Hejma, Heuréka, Mirka Křivánková, Peter Lipa a další.
            Leo Jehne napsal spoustu článků a statí o moderní hudbě. 
            Zemřel nám 24. září 1999 v Praze.

© by Ivan Poledňák, kráceno


Žádné komentáře:

Okomentovat