neděle 22. března 2020

Mahagon

Mahagon
                V roce 1973 si Petr Klapka se spolužáky z konzervatoře založil jazzrockovou skupinu. Jejich orientace byla zpočátku nasměrována na hudbu skupin Blood, Sweet & Tears, Chicago a nebo Tower of  Power. Mahagon spolupracoval do roku 1975 se zpěvákem Michal Prokopem. Vystoupili s ním i na první Jazzrockové dílně na Pražských jazzových dnech.
Tehdejší nejčastější obsazení skupiny bylo: Petr Klapka – baskytara, Jan Hála – klávesy, Adib Ghali – kytara  a Jan Žižka nebo Ladislav Malina – bicí.

Dechovou sekci tvořili členové Pražského Big Bandu. V roce 1976 se stala stálou členkou i Klapkova manželka zpěvačka Zdena Adamová. Od té doby se Klapka s Mahagonem soustředili na vlastní tvorbu a na občasných koncertech předváděli jak rozsáhlé jazzrockové kompozice tak i kratší skladby.
            První album Mahagon z roku 1978 obsahuje instrumentální jazzrockové kompozice s bohatým využitím široké škály zpěvu Zdeny Adamové. Její zpěv je zde využit jako další nástroj. 9. – 18. května Mahagon natáčel ve studiu Mozarteum pro Supraphon album. Ve studiu byli: Jaroslav Šolc (flétna), Štěpán Koutník (basklarinet), Jan Hrubý (housle), Zdeněk Šedivý a Jindřich Parma (trubky), Jiří Niederle (saxofony), Bohuslav Volf (trombon), Jiří Jelínek (kytary), Michael Kocáb (klávesy), Ladislav Malina (bicí) a Petr Klapka (baskytara). Zpívala Zdena Adamová.
            Klapka byl velmi vytížen svými aktivitami pro jiné hudebníky a tak Mahagon vystupoval jen sporadicky. Pokud vystoupil, potom bylo obsazení s Vladimírem  Severou – kytara a Ladislavem Malinou – bicí. Později hrával Klapka v sestavě s Jiřím Nepomuckým (kytarista) a Jaroslavem Bubeníkem (bicí).
            Pod hlavičkou Mahagonu nahrál své album Signál času Jan Spálený. Na tomto albu se pokusil Spálený zhudebnit verše Vítězslava Nezvala. Album nahrávali 3. – 6. června 1979 ve Studiu A Československého rozhlasu. Ve studiu tehdy byli Jan Spálený (zpěv, bastrubka, basová tuba), Petr Klapka (baskytara a elektrická harmonika), Michal Pavlíček (kytary), Zdenek ′Sarka′ Dvořák (kytara) a Vratislav Plachetka (bicí). Jako hosté se na albu při nahrávání představili i Petr Kalandra (harmonika), Jan Hrubý (housle) a Ladislav Malina (bicí). Toto album vydala po roce 1989 znovu firma Sony/Bonton v roce 1997.
            Další album bylo písničkové a dostalo název Slunečnice pro Vincenta van Gogha a vyšlo také v roce 1980. Natáčelo se ve studiu v Dejvicích ještě v témže měsíci, jako Edison. Od 25. června do 6. července 1979. Zdena Adamová zpívala a Mahagon tentokráte tvořili: Michal Pavlíček (kytary), Michal Kocáb (klávesy), Petr Klapka (baskytara), Jiří Hrubeš (bicí a percussion) a Naďa Vávrová (conga a percussions). Tuto sestavu doplnili ve studiu hosté: Zdeněk Šedivý ml. a Jindřich Parma na trubky, Antonín Nachtman a Svatobor Macák se sopránsaxofony, Jiří Sušický a Jiří Přibyl s trombóny, Pavel Drančák s tubou a smyčcový orchestr. Ten si řídil Petr Klapka. Texty ke skladbám napsali Pavel Vrba a Jiří Machek. Celé album se vyznačovalo neobvyklými harmonickými postupy a skvělými aranžemi. Klapka v skladbách proplétá jazz s jazzrockem a vážné hudby.
            Hudba Petra Klapky se vyvíjela slibně. Supraphon ještě vydal album  a manželé Klapkovi v roce 1980 zmizeli do emigrace ze socialistického Československa směrem do USA. Zůstalo po Mahagonu několik desek, na které si vzpomene již málokdo, ale pro milovníky a mladé hledače hudby sedmdesátých let je to vždy velký zážitek poslechnou si Mahagon Petra Klapky... .    .     .      . 

Diskografie
Půlnoční bál / Červené korále                                 1976
Ve světle petrolejky / Motýlí křídla                        1976
Kvůli nám                                                              1978
Oči                                                                         1978
Mahagon                                                                1978
Hektolitr lásky / Svět je cítit člověčinou                 1979
Signál času                                                             1980
Slunečnice pro Vincenta van Gogha                       1980
Signál času                                                             1989

Diskografie na Discogs:       https://www.discogs.com/artist/105023-Mahagon


Prax52

Žádné komentáře:

Okomentovat