pondělí 23. března 2020

Markýz John

Markýz John

(1967 – 2005?)
Hlavním protagonistou skupiny Markýz John byl Jan Vršecký. Tento zpěvák, kytarista i varhaník si skupinu založil v roce 1967. Obsazení skupiny tehdy bylo: Pavel Hlavatý – zpěv a bicí, Vladimír Klenka – zpěv a basová kytara, Milan Koudelka – zpěv a rytmická kytara, Jiří Šohájek – zpěv a percussion a Jan Vršecký – zpěv, kytara, varhany.
Markýz John byla jedna z další skupin, které se prezentovaly především zpěvem. Snažili se oslovil publikum jemnými vícehlasy a ne příliš tvrdou rockovým základem. Zvonivé hlásky ve stylu west coastového vícehlasého pípání. Hned od začátku také představovali posluchačům vlastní tvorbu. V roce 1970. V roce 1970 natočili ve studiu Čs.rozhlasu v Brně dvě skladby Jana Vršeckého: Bim Bam a Doznívající smích a ty vyšly na singlu firmy Panton. Další natáčení proběhlo v srpnu ve studiu Praha – Břevnov. Markýz John natočil skladby Slzy, Píseň před spaním, Dopis a Bojácný trubadur. Sound skupiny se zdál být manažerům firmy dostatečně zajímavý pro další spolupráci a tak skupina na začátku října  téhož roku natočila ve studiu v Břevnově druhý singl. Tentokráte s vánoční tematikou. Obě skladby byly dílem Jana Vršeckého. Žádné velké úspěchy to nebyly a tak další nahrávky nebyly. Mezitím Markýz John pod tlakem úřadů používal občas název Markýzové a hlavně změnil styl. Kapela začala hrát především na zábavách, to aby se uživila a vůbec si zahrála a na repertoár se dostaly převzaté skladby. V roce 1972 se dostali ještě jednou do studia. V červenci 1972 ve studiu ve Smečkách natočili pro singl skladby Paleta a Sacramento, město zpěvu, smíchu a tance. Paleta je skladba z repertoáru maďarské kapely Lokomitiv GT. Gyöngyhaju lány – to byl originál. Sacramento napsali M. & G. Capuano, Stoff, Rubirosa.
Skupina Markýz John se nikdy nějak výrazněji neprosadila na československém hudebním trhu. Na rockovém již vůbec ne. Od roku 1975 skupina opět fungovala na amatérské bázi. Hudba, kterou produkovala se měnila s tím, jaká móda se přivalila „ze západu.“ Již nástrojové obsazení naznačuje, jakou hudbu Markýz John hrál. Při jejich nahrávání v roce sedmdesát dva byla ve studiu troje klávesy, kytara a bicí. Je pravdou, že skupinou přesto prošla řada důležitých hudebníků. Byli to L. Čepelák, Radek Chundela, O. Kellner, Pavel Roth nebo Jindřich Vobořil. V osmdesátých letech byla sestava skupiny: Jan Vršecký a Jan Prachař – zpěv, Vladimír Růžek – kytara, Pavel Sádlík – baskytara a Jan Šolc – bicí.
O skupině jsme se dověděli ještě začátkem devadesátých let minulého století. V roce 1991 vydal Markýz John první LP!!! Jenže v obsazení skupiny již nebyl nikdo ze zakládajících členů. Nástrojový rejstřík se také změnil. Poslední obsazení bylo: Vladimír Růžek – kytara a zpěv, Emil Smatana – zpěv, Josef Zvoníček – klávesy, Jaroslav Šolc – bicí, Petr Krátký – baskytara a Vlasta Vyoral – syntezátor. Všechny skladby pro album napsal Vladimír Růžek. Texty napsali J. Machek, P. Žantovský, V. Poštulka a J. Prachař. Skupině se ale nepodařilo oslovit širší hudební veřejnost a tak její existence živoří na pokraji zájmu, i když své fanoušky má. Již dlouho členové skupiny zkoušejí hrát metal, bez většího úspěchu. Skupina vystupovala ještě v roce 2005, ale kritiky mladších návštěvníků koncertů jsou zničující.
            Pro rockovou scénu žádný podstatný vliv skupina nepředvedla.

Diskografie:
Bim Bam / Doznívající smích                                               1970, Panton
Slzy, Píseň před spaním, Dopis, Bojácný trubadur               1970, Pa
Vánoční / Kouzelná noc                                                        1970, Pa
Paleta / Sacramento, město zpěvu, smíchu a tance               1972, Pa
Lesní muž / Ve stínu slovanské lípy                                      1989,
Markýz John                                                                         1991, Monitor
Rozkaz, generále                                                                   1996,
TOTO, no proto                                                                     2003,

Diskografie: https://www.discogs.com/search/?q=Mark%C3%BDz+John&type=all

©  by Miroslav Balák

Žádné komentáře:

Okomentovat